Dochters die strenge moeders hebben gehad, zullen meer succes in het leven hebben

Janine image
door Janine

14 Oktober 2018

Dochters die strenge moeders hebben gehad, zullen meer succes in het leven hebben
Advertisement

De relatie tussen moeder en dochter kan, vooral tijdens de jeugd, heel complex worden! Aan de ene kant begint de dochter te emanciperen en zoekt haar onafhankelijkheid, aan de andere kant wil de moeder graag een vrouw in haar gaan zien, met alle verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. Meestal worden zulke conflicten opgelost met verhitte verbale confrontaties (we zijn er zeker van dat dit herkenbaar is!), en eindigen met de moeder die roept: "op een dag zul je me voor dit alles bedanken!".

Welnu, vandaag willen we je laten weten dat dit zo is: het hebben van een nogal strenge moeder helpt dochters om succesvol te zijn in het leven.

via iser.essex.ac.uk

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Essex in Engeland heeft het leven gevolgd van meer dan 15.000 meisjes tussen de 13 en 14 jaar, van 2004 tot 2010, en hun relatie met hun moeder en de ontwikkelingen in hun leven bestudeerd.

Het bleek dat meisjes met strengere en meer strikte moeders hun dochters stimuleerden om naar de universiteit te gaan en zich in hun studies verdiepten, waardoor ze uiteindelijk een salaris kregen dat gemiddeld hoger lag dan dochters van toegeeflijke of onverschillige moeders. Bovendien hadden ze veel minder kans op ongewenste zwangerschappen tijdens hun jeugd.

Volgens de studie zijn het de meest "ondraaglijke" moeders, dat wil zeggen degenen die strenger zijn in het bepalen van de tijden waarop ze uitgaan, of die verwachten dat hun dochter haar in huis helpt, die er uiteindelijk voor zorgen dat ze meisjes opvoeden die zelfbewuster over zichzelf en hun verantwoordelijkheden of verwachtingen zijn.

Advertisement
Dochters die strenge moeders hebben gehad, zullen meer succes in het leven hebben - 2

Het opvoeden van een tiener is niet eenvoudig en vaak twijfelen we of we teveel aandringen of te streng zijn, maar in deze gevallen moeten we niet vergeten dat we het voor hun eigen bestwil doen. De waarden van toewijding en verantwoordelijkheid leren kennen en van jezelf leren houden, zijn lessen die je kinderen vooral via jou zullen leren, dankzij je uitbranders en je verboden. De wetenschap bevestigt het nu: op een dag zullen je kinderen je dankbaar zijn... zelfs voor jouw "preken"!

Advertisement