5-jarige geeft moeder advies over het omgaan met dagelijkse beslommeringen: “Mama, ik weet wat je moet doen”

Janine image
door Janine

12 April 2024

5-jarige jongen stelt zijn moeder gerust met advies tegen faalangst
Advertisement

Is het mogelijk dat een 5-jarig kind een volwassene kan troosten alsof hij een oneindige ervaring heeft? Het antwoord is ja, een kind kan dat, want niet alles hangt af van leeftijd en ervaring, maar ook van gevoeligheid. Hoe kun je zoiets geloven? We kunnen vertrouwen op een moeder die punt voor punt op internet heeft gerapporteerd over het advies dat ze van haar zoon heeft gekregen voor het omgaan met een slechte dag.

Advertisement

Wanneer een kind wijzer is dan welke volwassene dan ook

KATRIN BOLOVTSOVA/Pexels

De vrouw publiceerde een bericht op internet waarin ze vertelde over een nogal bijzondere episode die plaatsvond tussen haar en haar 5-jarige zoon. "Ik sprak met mijn zoontje over de plannen van de dag - begon de vrouw - toen ik hem vertelde dat ik een beetje nerveus was over een vergadering die ik op het werk had, dus zei hij tegen mij: ‘Mam, ik ben altijd nerveus. Ik weet wat je moet doen.’ En toen gaf hij me een lijst met dingen die ik in de praktijk kon brengen” - vertelde ze.

Na deze korte introductie begon de auteur alle suggesties van haar zoon op te sommen om de nervositeit te overwinnen, ermee om te gaan en de dag zonder al te veel problemen door te komen. Benieuwd wat hij tegen zijn moeder zei? Laten we eens kijken!

Advertisement

Dit zijn de perfecte regels tegen nervositeit: dit zegt haar zoontje

Iris Carvalho/Pexels

Dat zo'n jong kind bepaalde dingen kan denken en zeggen lijkt absurd, maar betekent niet dat het onmogelijk is. Integendeel, er zijn gevallen waarin de kleintjes ons weten te verbazen met hun vriendelijkheid van hart, openhartigheid van denken en eenvoud in de aanpak en oplossing van problemen van een andere aard. In deze omstandigheid gebeurde precies dit. Maar laten we beginnen met de eerste regel.

1. "Herhaal tegen jezelf dat je moedig bent, dat je geliefd bent en dat je ook lekker ruikt. Herhaal deze gedachte een, drie, tien keer totdat je het goed weet" - zekerheid, kortom, en overtuiging over de eigen waarde.

2. “Je moet zelfverzekerd zijn terwijl je loopt”– je moet nooit zwak overkomen.

3. "Denk aan de positieve dingen in je leven" - er zijn altijd mooie dingen.

4. "Haal diep adem en doe het indien nodig nog een keer" - een manier om spanning los te laten.

5. "Zelfs als het een ongelukkige dag is, krijg je misschien wel een knuffel" - het belang van menselijk contact.

Dit zijn de belangrijkste adviezen die het lieve jongetje aan zijn moeder gaf om haar te troosten en haar al zijn liefde te laten voelen.

Een eerlijke en wederzijdse uitwisseling

We zijn ons bewust van het belang van uitwisseling tussen mensen en het bieden van een helpende hand. De jongen adviseerde ons om naar het positieve te kijken, want wat de uitkomst van de dag ook zal zijn, iedereen zal uiteindelijk een knuffel krijgen die hen zal troosten. En dan praat hij over hoe we moeten bewegen, lopen en meer in het algemeen, als we erover nadenken, hoe we onszelf tegenover anderen kunnen plaatsen. Standvastigheid en zekerheid zijn twee pijlers die worden gebruikt om de overhand te krijgen en een positieve ontwikkeling van gebeurtenissen te bewerkstelligen. Dat is wat hij aanbeveelt, denk je ook niet? Dan heeft hij het over ademen. Hoe vaak hebben we niet gehoord van professionals, experts in het vak, die voorstellen om aan je ademhaling te werken om te ontspannen? Hij is er misschien geen meester in, maar hij begreep perfect dat het ontladen van negatieve energieën door te ademen de winnende kaart zou kunnen zijn.

Veel kleine stukjes die samen een perfecte puzzel vormen op weg naar welzijn en het verwijderen van angst. Blijkbaar bracht hij ze allemaal op zijn eigen kleine manier in praktijk en wilde hij zijn moeder een advies geven. Het is prima om klein te zijn, maar wie zegt dat kinderen niet ook wijs kunnen zijn. Ze doen ervaring op op school, komen in contact met anderen en proberen min of meer grote ondernemingen uit. Op deze manier ervaren ze een breed scala aan gevoelens en moeten ze een manier vinden om dit allemaal te “overleven”.

Kennis is bovendien nooit eenrichtingsverkeer en als in de meeste gevallen de passage van volwassenen naar jongeren plaatsvindt, is het niet uitgesloten, zoals in deze omstandigheid, dat het tegenovergestelde zou kunnen gebeuren. Wat vind jij?

Advertisement