Een ondernemer wil een cruiseschip kopen om er sociale woningen voor de allerarmsten van te maken

Janine image
door Janine

22 Oktober 2018

Een ondernemer wil een cruiseschip kopen om er sociale woningen voor de allerarmsten van te maken
Advertisement

De laatste tijd heeft de stad Portland, in Maine, te maken met een probleem dat veel grote steden gemeen hebben: het ontbreken van volkshuisvesting, voor degenen die het het meest nodig hebben. Een lokale ondernemer lijkt een oplossing te hebben gevonden, of op zijn minst gedeeltelijk, voor deze kwestie: het kopen van een oud cruiseschip om er een drijvend huis van te maken om aan daklozen te geven. Het originele, weinig orthodoxe idee zou een thuis kunnen zijn voor veel mensen die anders op de stoep van de stad zouden blijven slapen.

Advertisement
WTMW/abc8

WTMW/abc8

De ondernemer Ken Capron wil een bijdrage leveren aan het zoeken naar een oplossing voor het probleem van volkshuisvesting, dat van invloed is op Portland. Zijn idee is om bestaande structuren te gebruiken die niet meer worden gebruikt, zoals oude cruiseschepen. Zijn voorstel is om de afgedankte boot te kopen en deze permanent in de haven van de stad aan te leggen. Een cruiseschip zou voldoende ruimte hebben om meer dan 1000 mensen te huisvesten.

Advertisement
WBIR/Youtube

WBIR/Youtube

Het project is duidelijk ambitieus, maar als het echt zou worden gerealiseerd, lost het een probleem op dat lokale beheerders niet alleen onder ogen kunnen zien met de weinige middelen die ze hebben. Ken Capron onderzoekt de bevolking van Portland om te beoordelen hoeveel en wie er recht hebben op een volkswoning. Zijn onderzoek heeft geleid tot een onderverdeling in vier categorieën van inwoners: daklozen, met een laag inkomen, immigranten en werklozen. Volgens Capron's voorstel zou het schip in vijf gebieden kunnen worden verdeeld, die elk ongeveer honderd wooneenheden hebben. Bovendien krijgt iedereen een gratis professionele training aan boord.

WBIR/Youtube

WBIR/Youtube

De burgemeester van Portland Ethan Strimling bleek er open voor te staan en collaboratief met het voorstel van Ken Capron. Het is niet de eerste keer dat iemand zo'n idee op zijn bureau presenteert, maar het is zeker het meest concrete en gemakkelijkst haalbaar, ook al zal er veel voor nodig zijn zodat de "woonboot" aan alle normen voldoet.

Ondertussen heeft het project al een naam: Hope Harbor, "Haven van de Hoop".

Advertisement