5 alarmbellen die het oog ons stuurt en die we niet zouden moeten negeren

Janine image
door Janine

22 Oktober 2018

5 alarmbellen die het oog ons stuurt en die we niet zouden moeten negeren
Advertisement

De ogen zijn één van de meest verwaarloosde delen van het lichaam: we fixeren ze uren op lichtgevende schermen die notoir slecht zijn, we beschermen ze niet genoeg wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht en wanneer ze ons een signaal sturen, hopen we dat het de volgende ochtend gewoon verdwenen is.

We weten allemaal hoe belangrijk de ogen zijn in het dagelijks leven, dus waarom zou je ze niet de juiste aandacht geven? Als je één van deze 5 symptomen waarneemt, kun je het beter niet onderschatten, vooral als het zich vaak manifesteert.

Advertisement

1. Droge of overmatig tranende ogen

1. Droge of overmatig tranende ogen

pexels.com

Het oog is bedekt met een traanfilm die zorgt voor een goede hydratatie: het kan echter gebeuren dat het oog een slechte of te hoge luchtvochtigheid zal tegenkomen.

Als het oog slecht gehydrateerd is, kan dit te wijten zijn aan het droge ogen-syndroom; ook in combinatie met auto-immuunziekten kan het oog weinig gehydrateerd zijn. Wanneer het oog "droog" is, verschijnen er rode gebieden en is het zicht vervaagd.

Aan de andere kant kan de toestand waarin het oog te veel tranen produceert optreden: in dit geval kunnen er problemen zijn met het traankanaal.

Deze situaties zijn niet ernstig, maar ze kunnen ongemak veroorzaken voor degenen die eraan lijden: er zijn verschillende therapieën die beide problemen oplossen, die je hoe dan ook nooit moet onderschatten.

Advertisement

2. Vliegen

2. Vliegen

Wikimedia Commons

In de geneeskunde worden de vliegen die worden waargenomen wanneer je naar de lucht kijkt - over het algemeen een helder en licht oppervlak - miodesopsia genoemd: ze zijn niets anders dan de schaduwen op het netvlies door de verdikking van het glaslichaam dat de oogbal vult.

Ze komen heel vaak voor, maar als ze grote verstoringen in het gezichtsvermogen gaan veroorzaken, kunnen er andere problemen aan de basis staan, zelfs vrij ernstige zoals het loslaten van het netvlies.

Het verdient de voorkeur om een specialist te raadplegen als de "vliegende vliegen" talrijk worden en de visie belemmeren.

3. Pijn of druk aan het oog

3. Pijn of druk aan het oog

pixabay.com

De pijn in het oog en het gevoel van druk kunnen toegeschreven worden aan een aantal factoren: het kan worden veroorzaakt door een eenvoudig trauma, door sinusitis - wanneer de neusbijholten tegen het oog drukken - of door een ernstige migraine.

Pijn in het oog kan echter ook worden veroorzaakt door een veel ernstigere aandoening: glaucoom. Als het niet te wijten is aan een van de hierboven beschreven oorzaken, is het beter om de oorzaak van de pijn nader te onderzoeken. Glaucoom kan, indien onbehandeld, ook leiden tot blindheid.

4. Wazig zicht

4. Wazig zicht

maxpixel.net

Het wazige zicht kan te wijten zijn aan een natuurlijke verslechtering van het gezichtsvermogen: dit los je op door het dragen van een geschikte bril of het bijwerken van de gradatie door middel van contactlenzen, als je ze al draagt. Het wazige effect kan echter ook andere oorzaken hebben: een slecht gecompenseerde diabetes kan leiden tot een wazig zicht - vanwege ophopingen van bloedsuikers die de kristallijne eiwitten dikker maken. Migraine kan het zicht ook wazig maken.

5. Zwarte vlekken en flitsen

5. Zwarte vlekken en flitsen

JDrewes/Wikimedi

Een nieuwe vlek in de iris moet altijd door een arts worden geanalyseerd: het risico is dat het een symptoom is dat verband houdt met een intraoculair melanoom. Samen met het verschijnen van de vlekken, manifesteert het melanoom zich ook door flitsen. Het fenomeen kan zowel een als beide ogen beïnvloeden.

Het verschijnen van vlekjes en veranderingen in de "textuur" van de iris kan echter volkomen normaal zijn, meestal gekoppeld aan een verouderingsproces: in geval van twijfel is het raadzaam om een specialist te raadplegen.

Advertisement