8 fouten waarvan je nooit gedacht had te zullen maken wanneer je de vaatwasser gebruikt - BekijkDezeVideo.nl
x
8 fouten waarvan je nooit gedacht had…
8 levenslessen die een moeder altijd doorgeeft aan haar dochter Endocrinologen: van pasta word je niet dik, maar je moet deze 5 tips volgen

8 fouten waarvan je nooit gedacht had te zullen maken wanneer je de vaatwasser gebruikt

02 November 2018 • Door Janine
6.070
Advertisement

Voor velen van ons is de vaatwasser een onvervangbaar apparaat geworden: de tijd waarin de vaat met de hand werd gedaan, lijkt eeuwen ver weg, en de meeste liefhebbers van technologie weigeren om ook maar een enkel vies glas met spons en zeep te reinigen.

Hoewel het niet moeilijk is om de vaatwasser te gebruiken, nemen velen het te licht op en overtreden gouden regels om perfect schoon en helder servies te krijgen. Zorg ervoor dat je deze 8 veelgemaakte fouten niet maakt.

1. Eco-stand

De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een "eco" -functie, die de vaat wast bij hoge temperaturen over een langere periode. Onder de verschillende beschikbare is het zeker de meest milieu- en portemonneevriendelijke, maar experts adviseren om minstens één keer per maand een normale wasbeurt te doen: dit is omdat met de lage temperaturen van de eco-stand afzettingen van vet en kalk kunnen ontstaan.

2. Het bestek

Iedereen die een vaatwasser in huis heeft en een bestekmand heeft, staat voor een serieus probleem, en dat is hoe ze te plaatsen zonder gewond te raken door de messen en vorken. De oplossing is eenvoudig: plaats het scherpe bestek met de handvaten naar boven gericht, terwijl niet-gevaarlijk bestek zoals lepels juist omgekeerd; broodmessen en grote vorken leg je in plaats daarvan in het bovenste compartiment. Als het bestek goed is geplaatst, zal het probleemloos worden gewassen.

Advertisement

3. Pannen

Hoewel het wassen van pannen in de vaatwasser misschien erg handig en praktisch lijkt, is dat eigenlijk niet zo, of in ieder geval niet voor iedereen. Vaak worden na het koken van gerechten etensresten in de potten en pannen achterlaten, deze niet goed gewassen door de machine en kunnen ze hun beschermende coating verliezen en beschadigd raken. Er zijn dus enkele pannen die, hoe vaker je ermee gekookt hebt, hoe meer ze hun beschermingslaag tegen slijtage verliezen. Het advies is daarom om potten en pannen alleen met zout te reinigen en goed te drogen, of om wat water korte tijd te laten koken om het overtollige vet en etensresten te verwijderen.

4. Beter regenererend zout of multi-tabs?

Wanneer het lampje van een vaatwasser knippert, raak je gemakkelijk in paniek. Maak je geen zorgen, misschien heeft je apparaat alleen wat zout nodig, maar welke moet je kiezen? Het hangt af van het water dat je thuis hebt. Elk water heeft een andere hardheid. De zeer harde kan verkalking van de vaatwasser en dus schade veroorzaken, daarom is het raadzaam om het regenererende zout te gebruiken; terwijl te zacht water de vaat en glazen corroderen en melkachtig worden, dan kun je beter multi-tabs gebruiken.

5. De juiste positie

Het heeft altijd de voorkeur om de vaat netjes in de machine in te ruimen, om te voorkomen dat je de draaiende armen niet hindert, die altijd vrij moeten kunnen ronddraaien en om te voorkomen dat het vuile water zich ophoopt in de pannen. Plaats de borden dus nooit te dicht tegen elkaar aan of te ver uit elkaar en stapel geen glazen en kommen.

Advertisement

6. Afspoelen

Velen zijn ervan overtuigd dat voordat je de vaat in de vaatwasser plaatst, je het eerst moet afspoelen. Fout: de vaatwassers zijn specifiek ontworpen om alle soorten vuil te verwijderen, dus ze hoeven niet al afgespoeld te worden. Ze mogen echter geen voedselresten bevatten, zoals stukjes ui of groenten, rijstkorrels of fruit, om het apparaat niet te beschadigen, dat moeite zal hebben om zich ervan te ontdoen.

7. Halfvolle vaatwasser

De vaatwasser verbruikt gemiddeld 15 liter water voor elke afwasbeurt, zodat deze vol of half leeg altijd dezelfde hoeveelheid water gebruikt. De gouden regel om te volgen is daarom: beter een vaatwasser aanzetten die vol is, wat geld en water spaart, dan een die dat niet is.

Advertisement

8. Schoonmaakmiddel

Afwasmiddelen van tegenwoordig zijn gemaakt om zelfs bij lage temperaturen tegen het meest extreme vuil werkzaam te zijn. Hun enzymen worden echter na verloop van tijd slechter, dus het is een goede gewoonte om af en toe serviesgoed af te spoelen dat niet veel wordt gebruikt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt