Een bedrijf bood 6 vakantiedagen aan niet-rokende werknemers, om de rookpauze te compenseren

Janine image
door Janine

07 December 2018

Een bedrijf bood 6 vakantiedagen aan niet-rokende werknemers, om de rookpauze te compenseren
Advertisement

De rookpauze verschilt vaak van de pauze die na een aantal uren aan alle werknemers wordt toegekend; dat is de reden waarom rokers uiteindelijk meer pauzes hebben dan niet-rokers.

Een onderzoek heeft uitgerekend dat de jaarlijkse hoeveelheid rookpauzes voor een gemiddelde roker 6 dagen is; bijna een werkweek gewijd aan roken. Onrechtvaardigheid jegens mensen die niet roken? Voor veel werknemers wel, maar nu staan ook sommige bedrijven aan de kant van de niet-rokers.

via telegraph.co.uk

Advertisement
TIFFANY DAWN NICHOLSON (TDNphoto)/Wikimedia

TIFFANY DAWN NICHOLSON (TDNphoto)/Wikimedia

Volgens een onderzoek besteedt een gemiddelde roker elke dag 20 minuten aan extra pauzes. In sommige werkomgevingen - bijvoorbeeld financiën, verzekeringen en technologie - zelfs ongeveer een uur.

Niet-rokende werknemers van sommige bedrijven hebben het probleem aan de orde gesteld en gevraagd om te worden beloond voor de tijd dat ze niet roken, in tegenstelling tot hun collega's met deze "verslaving".

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Het bleek dat 82% van de rokers niet vindt dat rookpauzes oneerlijk zijn, maar een vergelijkbaar percentage niet-rokers vindt dat ze extra dagen verdienen om dezelfde rechten te genieten als de eerste.

Een netelige kwestie die momenteel wordt overgelaten aan de discretie van individuele bedrijven: Piala Inc., een Japans bedrijf, kwam in het nieuws juist vanwege haar beslissing over de kwestie van sigaretten op kantoor.

Sommige niet-rokende werknemers begonnen te schrijven naar hun bazen dat rookpauzes een probleem aan het worden waren; het bedrijf heeft dus besloten om 6 dagen extra vrij te geven aan mensen die niet roken.

Zoals waarschijnlijk werd verwacht, liet de mening van rokers niet lang op zich wachten: volgens hen is het niet juist om niet-rokers extra vrije dagen te geven. Het bedrijf is echter vasthoudend, omdat deze "prijs" ook als een stimulans om te stoppen met roken kan zijn.

Wat vind jij? Zou je stoppen met roken als je extra vakantiedagen zou krijgen?

Advertisement