Veel slapen tijdens het weekend is goed voor de gezondheid en voegt een jarenlange levensduur toe

Janine image
door Janine

04 December 2018

Veel slapen tijdens het weekend is goed voor de gezondheid en voegt een jarenlange levensduur toe
Advertisement

Wanneer het weekend voor de deur staat, organiseren we die dagen met duizend activiteiten en verplichtingen die niet tijdens de week kunnen worden gedaan. Maar als je iemand bent die bij het woord weekend alleen maar aan slapen kan denken, dan ben je niet lui, dan investeer je gewoon in je gezondheid.

Dat beweert een Zweedse studie, volgens welke het inhalen van de slaapuren tijdens het weekend goed is voor je gezondheid.

via theguardian.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De studie analyseerde de invloed van slaapgebrek op de gezondheidstoestand van mensen; er werd geconcludeerd dat degenen die niet het juiste aantal uren per nacht slapen - minder dan 6 uur - blootgesteld worden aan een 65% groter risico op het ontwikkelen van verschillende soorten ziekten, waardoor de levensverwachting afneemt.

Wie daarentegen 7 tot 8 uur per nacht slaapt, geniet van een betere gezondheidstoestand en een langere levensverwachting. Wie echter tijdens de week niet genoeg slaap krijgt, kan dat in het weekend goedmaken; volgens het onderzoek is slapen zo veel als je nodig hebt in de dagen dat je niet werkt, essentieel om lichaam en geest te herstellen.

Maar overdrijf niet; gezondheidsrisico's zijn van invloed op zowel degenen die niet voldoende slapen als degenen die te veel slapen. Te lang onder de dekens doorbrengen wordt geassocieerd met cardiocirculatoire aandoeningen, ook al zou het een gewoonte moeten worden om echt een gevaar te vormen.

Kortom, je kunt je schuldgevoelens achterwege laten; veel slapen in het weekend betekent niet lui zijn, maar voor jezelf zorgen!

Source:

Advertisement