Een afwezige vader kan de emotionele ontwikkeling van kinderen beïnvloeden: dat zegt de psychologie - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een afwezige vader kan de emotionele…
18 zelfbedachte trucs die het leven van ouders gemakkelijker en leuker kunnen maken Door deze kleine test uit te voeren, kun je de biologische leeftijd van je lichaam ontdekken

Een afwezige vader kan de emotionele ontwikkeling van kinderen beïnvloeden: dat zegt de psychologie

Door Janine
4.440
Advertisement

Ouders zijn allebei belangrijk; hun aanwezigheid of afwezigheid beïnvloedt het leven van het kind en dat van de toekomstige volwassene. Wanneer de vaderfiguur ontbreekt, zijn de gevolgen echter anders dan wanneer de moeder afwezig is; dit komt omdat de twee figuren, hoe belangrijk ook, verschillende rollen en functies bekleden.

Als de moeder in de eerste maanden van zijn leven wordt gezien als een voedselbron en als een onuitputtelijke bron van genegenheid, is de vader degene die het kind ondersteunt in zijn opvoeding in de verschillende groeisituaties. Dit is de reden waarom het ontbreken van een referentie zoals die van een vaderfiguur onuitwisbare littekens achterlaat.

foto: pexels.com

Degenen die niet de kans hebben om op een vader te rekenen, om allerlei verschillende redenen, kunnen in de volwassenheid moeilijkheden ondervinden om met anderen om te gaan, en onzekerheden en angsten ervaren. Het kind ziet zijn vader als een maatstaf en door zich met hem te confronteren lukt het hem sommige van zijn vaardigheden te consolideren of zich ervan bewust te worden.

Het niet hebben van iemand waarmee je jezelf kunt vergelijken, verbeteren of gewoon besluiten om iets anders te doen, komt neer op het nooit zeker zijn van je mogelijkheden. Daarom kan het kind, als het volwassen is, een houding van onderdanigheid hebben, veroorzaakt door het zeer lage zelfrespect dat hij voor zichzelf heeft.

Helaas zijn moeders niet altijd in staat om de leegten op te vullen die veroorzaakt zijn door de afwezigheid van de vader; niet omdat ze daartoe niet in staat zouden zijn, maar omdat het heel moeilijk is om de gevoelens te begrijpen die het kind heeft zonder vader en wat zijn behoeften zijn.

foto: pixabay.com

Als het gaat om afwezige vaders, kun je nooit in zijn algemeenheid spreken; elk verhaal is een geval op zich, er kunnen verschillende redenen zijn waarom een ​​vader afwezig is, variërend van een vrijwillige beslissing of juist niet. In ieder geval is het goed om de kloof te dichten en te vullen met de kansen die het leven ons biedt; dit kan het herstellen van relaties met een figuur die in het verleden ver weg was zijn - uiteraard als dit mogelijk en nuttig is - of het consolideren van die met andere familieleden - ooms en tantes, grootouders of vrienden - die kunnen helpen om onderweg obstakels te overwinnen, net zoals een vader zou doen.

Helaas komen de gevallen van afwezige vaders steeds vaker voor, in die zin dat ze, zelfs als ze er zijn, niet voldoende bijdragen aan de opvoeding van hun kinderen, omdat ze te vaak afgeleid gedrag vertonen.

Het hebben van kinderen vereist betrokkenheid en verantwoordelijkheid en het besef dat ook het niet-doen of niet-zijn van een ouder schadelijk kan zijn voor een goede opvoeding.

Tags: KinderenFamilieLiefde
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt