Kinderen het belang leren van de woorden "dank je wel", "goedenmorgen" en "alsjeblieft" is heel belangrijk

Janine image
door Janine

29 December 2018

Kinderen het belang leren van de woorden "dank je wel", "goedenmorgen" en "alsjeblieft" is heel belangrijk
Advertisement

Hoe vaak zeggen we niet dat we een betere samenleving willen, waar iedereen meer respect heeft voor anderen? Hoe vaak beïnvloedt iemands slechte gedrag onze stemming van de hele dag?

Als we echt iets willen veranderen in de toekomst, moeten we beginnen met onze kinderen; zij zijn degenen die we al op jonge leeftijd moeten wennen door "dank je wel", "goedemorgen", "sorry" en "alsjeblieft" te zeggen. Hier zie je hoe je de waarde van deze woorden overbrengt op kinderen en niet alleen de woorden zelf.

via New York Post

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Veel ouders proberen deze woorden van beleefdheid alleen te leren als het kind begint te praten; de wetenschap vertelt ons echter dat het brein van een kind al lang daarvoor ontvankelijk is. Zelfs wanneer het nog niet praat, is het alert op wat er om hem heen gebeurt, op het feit dat ouders altijd hetzelfde woord zeggen wanneer ze iemand op straat ontmoeten of wanneer ze iets van iemand ontvangen.

Bepaalde waarden kunnen worden doorgegeven aan kinderen vanaf de eerste levensmaanden.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Wanneer het kind begint te praten, zal het geleidelijk aan de kracht van woorden als "dank je wel", "sorry" of "alsjeblieft" begrijpen; als ze al gehoord hebben dat hun ouders het vaak zeggen, zullen ze het zelf ook sneller zeggen, zelfs als ze in eerste instantie de betekenis niet zullen begrijpen.

Wanneer ze dan de positiviteit zullen ervaren om anderen met vriendelijkheid en beleefdheid te benaderen, zullen ze dat blijven doen; zij zullen deze woorden eigen maken en zij zullen je automatisch vertellen wanneer het gepast is, zonder ooit hun kracht te vergeten.

Ze zullen begrijpen dat anderen goed behandelen betekent dat je allereerst jezelf goed behandelt.

pexels.com

pexels.com

Op dit punt zal een ouder zich afvragen; hoe kan ik de gewoonte overbrengen om uitdrukkingen van beleefdheid te gebruiken? Het antwoord is vrij eenvoudig; oefen ze dagelijks, tegenover de kinderen en tijdens hun afwezigheid. Hier zijn een paar goede gewoonten om "aan te nemen":

  • Groet wanneer je binnenkomt en wanneer je weggaat;
  • Zeg "dank je wel" wanneer je iets ontvangt;
  • Luister als iemand tegen je praat;
  • Geef antwoord als iemand je om iets vraagt;
  • Deel als je iets hebt wat anderen niet hebben;
  • Benijd niet wat anderen hebben;
  • Geef iets terug wat niet van jou is;
  • Zeg "alsjeblieft" als je iemand om iets moet vragen;
  • Zeg "sorry" als je een fout maakt.

Je kinderen zullen gegarandeerd in staat zijn om deze woorden te zeggen en hun waarde kennen, als jij de eerste bent die deze woorden gebruikt!

Advertisement