Vrienden blijven met je ex is misschien geen goed idee: dat beweert een psychotherapeut

Janine image
door Janine

30 December 2018

Vrienden blijven met je ex is misschien geen goed idee: dat beweert een psychotherapeut
Advertisement

Wanneer de liefde eindigt, laat het nooit een leegte achter: in de persoon met wie we intiem een deel van ons leven gedeeld hebben, hebben we een beetje van onszelf - en in onszelf iets van de ander - uitgestort tot het punt dat nu, zelfs als de relatie voorbij is, een band blijft bestaan die soms moeilijk te verbreken is.

Toch adviseert de wetenschap - in overeenstemming met zijn traditie van vaak bevestigende dingen die we al wisten - elke vorm van relatie te verbreken met je ex; en als we de redenen hebben gelezen, kunnen we het alleen maar eens zijn.

via Elite Daily

Advertisement
Milan Popovic/Unsplash

Milan Popovic/Unsplash

Dit wordt verklaard door Nina Atwood, therapeut en auteur van "Temptations of the single girl", volgens wie het goed is om elke relatie met de ex te verbreken, en niet omdat het principieel verkeerd is. Nina erkent dat "je misschien het gevoel hebt dat deze persoon je beter kent dan wie dan ook, ook al ben je niet seksueel aangetrokken, je kunt nog steeds de emotionele intimiteit die je hebt gedeeld wensen".

Integendeel, verbonden blijven met je ex is een uitdaging die emotioneel slechter kan zijn dan de simpele breuk. Allereerst omdat je het einde van een relatie moet beleven om verder te gaan: "Het verlangen om vrienden te zijn, voorkomt dat je de volledige diepte van het verlies voelt, waardoor de klap van de breuk wordt verzacht". En dit kan het onmogelijk maken om ruimte in je hart te maken om verliefd te kunnen worden op iemand anders.

Bovendien stelt de psycholoog Juliana Breines dat, zolang de afhankelijkheid met je ex niet breekt, er een grote kans is dat je opnieuw pijn gedaan wordt: de nieuwe band kan nauwelijks een echte vriendschap worden en zal waarschijnlijk nog meer onderhevig zijn aan jaloezie en angsten.

Ook relatie-expert Lindsay Kriger gelooft dat het onmogelijk is om vrienden te blijven, je moet juist het telefoonnummer verwijderen, blokkeren op sociale netwerken en je eigen weg gaan. Absoluut een verlichting ;)

Advertisement