De relatie tussen een narcist en een empaat doorloopt meestal deze 7 fasen

Janine image
door Janine

24 Oktober 2020

De relatie tussen een narcist en een empaat doorloopt meestal deze 7 fasen
Advertisement

Een liefdesrelatie is nooit zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt; hoewel er wordt gezegd dat twee zielsverwanten elkaar eindelijk hebben gevonden, is het in werkelijkheid nooit precies zo. Het is natuurlijk waar dat er wederzijdse aantrekkingskracht nodig is om een ​​romantische relatie aan te gaan, zowel fysiek als mentaal, maar de karakters van beide zijn nooit identiek en complementair. Wat gebeurt er als er een romantische relatie tot stand komt tussen een narcist en een empaat?

via Business Insider

Advertisement
Pikist

Pikist

Zo'n relatie kent meestal zeven fasen die elkaar opvolgen. Dit zijn ze:

De fase van de aantrekkingskracht: een narcist heeft de neiging om zich aan niemand emotioneel te hechten omdat hij te vol van zichzelf is, maar wanneer hij een relatie aangaat en wederzijdse aantrekkingskracht wordt geactiveerd, gebruikt hij al zijn aangeboren tactieken om de empathische tegenhanger te charmeren; deze laatste, veel sentimenteler en "kwetsbaarder", geeft zich volledig aan hem over.

De fase van de betovering: zodra de narcist zich realiseert dat hij de empaat in zijn greep heeft, zal hij op alle mogelijke manieren proberen haar te misleiden, dat hun relatie perfect is en dat de empaat niets beters zal vinden dan haar stilzwijgende dominante tegenhanger.

Alles begint te draaien rondom de narcist van het paar: dit is de fase waarin de narcist de hele relatie op zichzelf begint te concentreren; de empaat, de ogenschijnlijk kwetsbare, zal zich nog meer aan haar partner toewijden, niet wetende dat deze toewijding alleen het ego van de narcist versterkt.

De empaat begint te begrijpen: wanneer de empathische persoon van het paar begint te begrijpen dat er iets mis is met de relatie en dat ze energie en gevoelens heeft verspild aan iemand met een groot ego, zal er iets voor altijd breken in de relatie en zal de balans veranderen…

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De narcist begint de schuld te geven: een narcistische persoon zal zich nooit verontschuldigen voor wat hij heeft gedaan, hij zal nooit de schuld op zich nemen voor iets wat hij daadwerkelijk zijn partner heeft aangedaan. Ze geven er de voorkeur aan de ander te overladen met beschuldigingen, leugens en excuses, waardoor ze zich onbeduidend, verkeerd en gebrekkig voelen.

De empaat loopt niet langer in de val: net wanneer de narcist denkt dat hij zijn tegenhanger volledig heeft bedwongen met zijn psychologische trucs, beseft de empaat dat ze een grotere emotionele intelligentie heeft dan die van haar giftige partner; een besef dat geleidelijk leidt naar de laatste fase, die van de bevrijding.

De uiteindelijke bevrijding: als het definitieve einde van een relatie voor een narcist betekent dat hij alleen doorgaat met zijn leven alsof er niets is gebeurd, zal voor de empathische en emotionele persoon een nieuwe fase van groot innerlijk bewustzijn beginnen: het besef van emotioneel misbruik, zelfs als het aanvankelijk in een onbewuste vorm was. Nu weet de empaat wat ze echt zoekt in een ander en weet dat ze het verdient om geliefd te worden om wie ze werkelijk is.

Deze 7 stappen zijn essentieel om jezelf te bevrijden van een al te egocentrische en narcistische partner: hoe eerder je ze in de praktijk brengt, hoe sneller je van ze af bent!

Advertisement