Je partner bedriegen via internet heeft dezelfde traumatische gevolgen als een affaire: dat zegt een studie

Janine image
door Janine

28 Oktober 2020

Je partner bedriegen via internet heeft dezelfde traumatische gevolgen als een affaire: dat zegt een studie
Advertisement

Ooit was het om je partner te bedriegen genoeg om dubbelzinnig of verkeerd te kijken naar een persoon die geen deel uitmaakte van het paar, of het klassieke excuus van te veel werk of verplichtingen die ons wat langer van huis hielden, gewoon voor dat extra uurtje met de persoon waar we mee omgingen zonder medeweten van onze levenspartner. Een bedrog, dat tegenwoordig ook zonder echt fysiek contact kan worden geconsumeerd.

via The Independent

PikRepo

PikRepo

Met de komst en steeds wijdverbreidere verspreiding van mobiele telefoons voor persoonlijk gebruik, sociale netwerken en privé-chats, voelt iedereen zich vrij om te kunnen flirten met iedereen die een bepaalde aantrekkingskracht in ons kan opwekken, vooral fysiek: of het nu een mooie vrouw is of een man die we hebben in onze Facebook- en Instagram-contacten, of een vriend of kennis die we al lang niet meer hebben gehoord en gezien, maar die we altijd leuk vonden; nu hebben we de mogelijkheid om met ze te chatten en met ze te “spelen” door simpelweg de toetsen of het touchscreen van onze mobiele telefoon te gebruiken.

Het hebben van een smartphone maakt het voor ons gemakkelijker om iemand te "bedriegen" of mee te flirten. Als je er maar voor zorgt dat privégesprekken of compromitterende foto's niet door je partner worden gelezen. Maar wat is de dunne lijn tussen een geheim verraad dat van gezicht tot gezicht in de echte wereld wordt geconsumeerd en een verraad dat ontstaat tussen een verborgen chat en een verzonden foto?

Advertisement
PikRepo

PikRepo

De realiteit is dat verraad op het web, hoewel het ons minder belast lijkt te zijn met persoonlijke verantwoordelijkheid bij afwezigheid van fysiek contact, hetzelfde psychologische effect heeft als een “ouderwets” bedrog: waarom? Een studie uitgevoerd door het National Institute of Mental Health and Neurosciences in Bangalore in India wijst erop dat de gevolgen van online verraad zonder fysiek contact dezelfde traumatische effecten hebben als “overspel” of een escapade als vroeger.

Het verschil zit hem tegenwoordig juist in de psychologische last van verantwoordelijkheid: sociale netwerken maken direct contact mogelijk met duizenden mensen, duizenden kilometers verderop met wie je in contact kunt komen, kunt chatten, reageren op posts en foto's, en dit alles zonder het huis te verlaten en de partner achterdochtig te maken.

Toch moeten dit soort digitale slippertjes op dezelfde manier worden behandeld als traditionele escapades. De tijden zijn veranderd, maar de gewoonten niet.

Advertisement