Karma, oftewel de draad die onze verleden, heden en toekomstige acties verenigt

Janine

21 Januari 2019

Karma, oftewel de draad die onze verleden, heden en toekomstige acties verenigt
Advertisement

Een gevoel dat je vroeg of laat voelt in je leven - en op je eigen huid - is dat je betaalt voor een eerdere ervaring; alsof de huidige situatie het antwoord was op een vorige gebeurtenis. Dan voelen we de onvermijdelijkheid van het bestaan, en het lijkt ons dat we onszelf, onze fouten niet kunnen ontlopen; en dat er daarentegen geen beloning is voor onze goede daden.

Dit is echter een enigszins vervormde manier om de werkelijkheid te interpreteren. In werkelijkheid markeren de pijnlijke gebeurtenissen ons meer dan die waarin we, helaas, zelf pijn lijden; maar het karma dat gepaard gaat met onze acties is niet alleen negatief, maar ook positief.

via lamenteesmaravillosa.com

Advertisement
pixabay

pixabay

Het woord "karma" betekent "doen" en omvat alle fysieke acties, woorden en zelfs gedachten: het bestaat uit een energie - positief of negatief - dat gepaard gaat met onze acties en ook de gevolgen ervan, die altijd bij ons terugkomen in de vorm van energie, alsof het een bepaald soort evenwicht volgt.

Ondanks de natuur van karma, leert de "wet van oorzaak en gevolg" ons dat het gemakkelijker is ons aan het effect aan te passen dan aan de oorzaak. Het betekent dat wanneer we iemand pijn doen, we ons niet volledig bewust zijn van de pijn die we veroorzaken, totdat we zelf lijden: op dat moment worden we ons bewust van onze acties en verantwoordelijkheden en praten we over karma.

Dezelfde wet is echter ook van toepassing op positieve ervaringen die terugkomen als een beloning voor onze goede daden, ook als we het ons vaak niet realiseren: geven, proberen om mensen om ons heen gelukkiger te maken, creëert een positief aura om ons heen, dat zal terugkeren in andere vormen van vreugde.

Jon Fife/flickr

Jon Fife/flickr

Tegenover deze kosmische balans van energie, moet onze reactie niet zijn om ons over te geven aan een lotsbestemming die tegengesteld is aan ons; als we het over het lot willen hebben, zijn wij het die het bepalen. Integendeel, het is noodzakelijk om proactief te leven in het licht van dit nieuwe bewustzijn.

Het concept van karma kan ons helpen onze toekomst op te bouwen en onze acties zorgvuldiger te beoordelen: wat we vandaag een ander aandoen, zal deel uitmaken van wat we in de toekomst zullen ontvangen en onder ogen zullen zien. Om deze reden is het goed om betekenis te geven aan wat ons overkomt, omdat alles met onzichtbare draden is verbonden aan onze ogen, dat gevoelig is voor onze emoties.

Advertisement