Assertiviteit is weten nee te zeggen als dat nodig is, zonder bang te zijn anderen niet aan te staan - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Assertiviteit is weten nee te zeggen…
Mensen die altijd in conflict zijn met anderen, zijn in werkelijkheid in conflict met zichzelf Deze prachtige ontwerpen laten ons zien dat liefde tot uitdrukking komt in de kleine gebaren van het dagelijks leven

Assertiviteit is weten nee te zeggen als dat nodig is, zonder bang te zijn anderen niet aan te staan

Door Janine
1.350
Advertisement

Om de controle over ons leven te hebben is het essentieel om nee weten te zeggen. Anders bestaat het risico om te doen wat we niet willen en ongelukkig te zijn. Je zou misschien denken dat nee zeggen typerend is voor egoïstische mensen. Maar assertiviteit is iets anders dan egoïsme en het is vaak nodig om limieten vast te stellen om niet in handen te vallen van manipulatieve mensen die emotionele chantage toepassen.

foto: pexels.com

Assertiviteit is het vermogen om duidelijk en resoluut je emoties en meningen uit te drukken zonder de ander te beledigen of aan te vallen. Kort gezegd, het is weten hoe je nee kunt zeggen als dat nodig is. Assertiviteit is een gedrag dat iemand in staat stelt om te handelen in zijn eigen belang, zonder de rechten van anderen te schenden; het is gebaseerd op het vermogen om van tijd tot tijd in te schatten wanneer het gepast is om ja te zeggen en wanneer het nodig is om nee te zeggen.

Hoe herken je assertieve mensen?

foto: pexels.com

Assertieve mensen zijn niet bang om discussies en meningsverschillen te voeren en hebben niet de behoefte om anderen tevreden te stellen. Assertieve mensen denken niet dat ze tegen hun behoeften in moeten gaan om anderen te behagen. Zich bewust van hun waarden en levensprincipes, zijn ze niet bang gemanipuleerd te worden om dingen te doen die ze niet willen of die in contrast staan met hun ideeën.

Aan de andere kant, degenen die niet erg assertief zijn offeren hun welzijn en vaak hun waarden op omdat ze bang zijn voor schuldgevoelens en onzeker zijn. Vaak is het een manier om zich geaccepteerd te voelen als je anderen wilt behagen, maar mensen die nee kunnen zeggen, hebben het niet nodig omdat ze zichzelf kennen en zichzelf accepteren om wat ze zijn.

Advertisement
foto: pexels.com

Niet iedereen lukt het om asssertief te zijn. Een van de grootste problemen om assertief te zijn, is het schuldgevoel: je moet het schuldgevoel vergeten wanneer je jezelf of iets aan anderen verloochent. De angst om anderen pijn te doen, onbehoorlijk en slecht te zijn, moet worden overwonnen door het simpelweg onder ogen te zien.

Als je een duidelijk idee hebt van wat je bereid bent te doen en wat niet, en op basis van welke waarden je nee moet zeggen, zul je een rechtvaardiging en een effectieve uitleg van je beslissing geven, met de daaruit voortvloeiende zekerheid dat je op de best mogelijke manier hebt gehandeld.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt