Goede voornemens voor het nieuwe jaar: hou meer van jezelf en probeer op de eerste plaats te staan op de lijst van je prioriteiten

Janine image
door Janine

26 December 2019

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: hou meer van jezelf en probeer op de eerste plaats te staan op de lijst van je prioriteiten
Advertisement

Wanneer het einde van het jaar nadert, komt het moment dat we de balans opmaken: hoe is het dit jaar gegaan? Wat verwachten we van het nieuwe? Successen en mislukkingen van het afgelopen jaar zullen zeker de revue passeren en je zult je afvragen of je het beter had kunnen doen en wat je in de toekomst daadwerkelijk kunt doen om je leven te beteren. Eén ding is zeker: je moet meer tijd aan jezelf wijden. Het nieuwe jaar zal voor jou het jaar zijn waarin je veel van je angsten en onzekerheden zult overwinnen, het jaar waarin je trots zult zijn op wat je hebt veroverd en het jaar waarin je eindelijk een beetje meer van jezelf zult gaan houden.

Advertisement
Pexels

Pexels

Het zijn niet alleen mooie woorden: zorg ervoor dat volgend jaar echt het jaar is waarin je jezelf zult bevrijden van je vele angsten. Het zal het jaar zijn waarin je leert nee te zeggen - heb je er ooit over nagedacht hoe moeilijk het voor je kan zijn om “nee” te zeggen? Hoe vaak heb je dit gedaan en hoe vaak heb je geprobeerd dergelijke antwoorden te vermijden? Er is niets mis met weten wat je echt wilt en iets, altijd met vriendelijkheid, een verzoek of een uitnodiging, weigeren. Je tijd is kostbaar, dus het zou niet eerlijk zijn om het te verspillen met mensen die je niet vertegenwoordigen of, erger nog, met mensen die misbruik van je maken omdat ze weten dat je vriendelijk genoeg bent om hen niet slecht te behandelen.

In plaats daarvan zul je dit jaar je stem moeten verheffen, je zult jezelf moeten verdedigen, niet alleen tegenover anderen, maar ook tegenover jezelf: hou wat meer van jezelf! Stop met voortdurend aan je vaardigheden te twijfelen en begin meer te geloven in wat je doet en wat je bent.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Probeer dit: pak een vel papier en begin met het opschrijven van je prioriteiten; controleer het en je zult begrijpen of wat je hebt opgeschreven echt de dingen zijn die je belangrijk vindt. Zorg ervoor dat je prioriteiten voor dit nieuwe jaar niet langer anderen behagen of je minder voelen is, maar probeer die oude lijst te beklimmen en op de eerste plaats te staan: omdat je bovenaan de lijst met die prioriteiten zou moeten staan!

Je zult zien dat met deze nieuwe perspectieven het nieuwe jaar nog stralender zal zijn dan de vorige.

Advertisement