Deze woorden helpen iemand die door een moeilijke tijd heen gaat niet - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze woorden helpen iemand die door…
Toen je klein was, absorbeerde je het gedrag van je ouders als een spons Vrouwen zouden minstens twee keer per week met vriendinnen uit moeten gaan, dat zegt een psycholoog

Deze woorden helpen iemand die door een moeilijke tijd heen gaat niet

1.058
Advertisement

Helaas bestaat het leven ook uit pijnlijke momenten, die we doormaken in de eerste persoon of door degenen om ons heen. Hoewel we er misschien directe ervaring mee hebben gehad, weten we vaak niet hoe we iemand dichtbij ons die een verlies geleden heeft moeten troosten: het lijkt ons dat elk woord leeg klinkt en misschien ongepast en we voelen ons ongemakkelijk, soms machteloos.

Of het nu gaat om een verlies, verlating of een andere pijnlijke gebeurtenis, degenen die lijden ervaren een diepe leegte: laten we kijken wat de beste manier is om hen te steunen.

Woorden zijn een tweesnijdend mes: ze kunnen de pijn verlichten, maar ze kunnen het ook verscherpen; ze kunnen diegenen redden die ze uitspreken, of zich ongemakkelijk doen voelen. Alba Payàs, psychotherapeut en directrice van het Institut-PRRI van Barcelona, identificeerde in haar boek The Message of Tears, enkele zinnen die moeten worden vermeden om te zeggen tegen degenen die lijden, waaronder:

• Je moet sterk zijn
• Probeer jezelf af te leiden;
• Tijd heelt alle wonden;
• Nu kun je andere ouders/broers/zussen/enz. helpen;
• Je bent jong! Je kunt hertrouwen;
• Denk aan de positieve dingen;
• Deze pijn zal een beter persoon van je maken;
• De kinderen zijn klein, ze zullen het vergeten;
• Ik weet hoe je je voelt, ik heb hetzelfde meegemaakt;
• Gelukkig zijn je kinderen groot, stel je voor dat het eerder gebeurde;
• Gelukkig heb je nog meer kinderen;
• Denk aan je andere kinderen.

De persoon die op dat moment lijdt, moet niet afgeleid worden, zijn geest is gefocust op herinneringen en afwezigheid; soms is hij bang voor hoe zijn leven er nu uit zal zien. Beter dan duizend woorden is dan ook een respectvolle stilte: het gaat erom je eigen aanwezigheid, je genegenheid te laten voelen, zonder dat het nodig is om het te verwoorden. Als we de woorden die we als authentiek willen uiten niet waarnemen, kunnen we beter zwijgen en luisteren: luisteren heeft een enorme kracht en brengt ons in contact met anderen, zelfs beter dan woorden. Dit zal de ander in staat stellen zijn lijden naar voren te brengen, al was het maar door te huilen. Huilen is in feite een bevrijdende reactie, die het onuitsprekelijke tot uitdrukking brengt; het verdriet wegwassen, de pijn naar boven brengen.

Laten we de ander merken dat we er zijn, zonder ons te laten horen: vroeg of laat zal hij omhoog kijken, misschien zelfs een klein moment, en zien dat we er voor hem zijn, en zal hij een beetje warmte in zijn hart voelen.

Tags: Psychologie
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt