De figuur die je als eerste ziet, kan je persoonlijkheid onthullen

door Janine

01 Maart 2019

De figuur die je als eerste ziet, kan je persoonlijkheid onthullen
Advertisement

Het brein verwerkt afbeeldingen heel snel, zoals blijkt uit de resultaten van een onderzoek: door de figuren snel te doorlopen, konden de deelnemers nog steeds diegenen herkennen die 13 milliseconden op het scherm bleven. Dit betekent dat zelfs als we geen aandacht lijken te schenken aan wat ons omringt, ons brein in werkelijkheid niets negeert, maar alles bewaart wat voor onze ogen voorbijgaat.

We kunnen dus zeggen dat het eerste wat we opmerken in een afbeelding een aspect van onze persoonlijkheid kan onthullen.

Advertisement
psicologia

psicologia

Laten we het eens proberen met deze illustratie: wat is het eerste dat je ziet?

We moeten niet te lang nadenken over het te geven antwoord, maar eerlijk zeggen wat het oog - of beter gezegd, de geest - waarneemt: in feite zullen onze hersenen instinctief de bekendste figuur zoeken.

Advertisement

De slak

De slak

pexels

Je bent een rustig persoon, die langzaam van de dingen geniet, en lang nadenkt voordat je een beslissing neemt: op deze manier vermijd je veel problemen. Op dezelfde manier geef je er de voorkeur aan om duurzame liefdesrelaties te cultiveren, en als je eenmaal iemand als vriend hebt gekozen, is het voor altijd. Je bent geduldig en weet te luisteren, om deze redenen zijn anderen op zoek naar jou om stoom af te blazen en jouw advies te krijgen. Maar laat de anderen niet profiteren van jouw beschikbaarheid, maar blijf ook niet te lang hangen aan iemand wanneer je denkt dat hij niet de juiste voor je is. Let op dat je niet arrogant lijkt met dit gedrag en onderschat anderen niet.

De schedel

De schedel

Carl Cerstrand/unsplash

Je leeft in een staat van alarm en bezorgdheid: je wilt je bewust zijn van wat je omringt - en van jezelf - omdat je de controle over situaties lijkt te houden. Als gevolg hiervan hou je niet van verrassingen, ook al wil je de gevoelens van anderen niet kwetsen. Deze onrust is niet altijd een slechte zaak, sterker nog, als je onder druk staat laat je je creativiteit de vrije loop. Daarom zoek je vaak naar dat adrenalinegevoel dat je aanspoort om het maximale te doen, zelfs als dat betekent dat je een flinke dosis stress krijgt - maar dat doet er niet toe: voor jou is er weinig verschil tussen een vakantie om plezier te hebben en te ontspannen, en een dag vrij van je werk.

Dit zijn twee heel verschillende persoonlijkheden, maar de mens is voortdurend aan het evolueren: het kan zijn dat, wanneer je later nog eens naar dezelfde afbeelding kijkt, je de andere figuur eerst zult herkennen - en je zult anders zijn dan voorheen.

Advertisement