Er zouden lessen in huishoudkunde op school nodig zijn om jongeren te laten begrijpen hoe moeilijk het is om het huishouden te doen

door Janine

16 Maart 2019

Er zouden lessen in huishoudkunde op school nodig zijn om jongeren te laten begrijpen hoe moeilijk het is om het huishouden te doen
Advertisement

Waarschijnlijk herinnert iemand van ons zich nog dat vroeger in de meisjesklassen op school huishoudkunde werd onderwezen, oftewel alles wat het beheer van het huis betrof - van het schoonmaken tot het vastleggen van de uitgaven. In andere gevallen waren het de grootmoeders en moeders die de belangrijkste huishoudelijke taken en kneepjes van het vak aan de toekomstige vrouwen doorgaven.

Vandaag de dag wordt meisjes niet langer huishoudkunde onderwezen, laat staan aan jongens; toch zijn er veel mensen die het nuttig zouden vinden om op school over bepaalde onderwerpen te praten, gezien het totale onvermogen van de jonge mensen van tegenwoordig om het huishouden te doen.

via healthy-holistic-living.com

Advertisement
media.iwm.org/Wikimedia

media.iwm.org/Wikimedia

Ooit werd op de scholen huishoudkunde onderwezen: waar er aparte klassen waren, was dit vak gereserveerd voor meisjes, die leerden kleding te herstellen, de was te doen en het huishouden in het algemeen te doen. Na verloop van tijd is huishoudkunde verloren gegaan, omdat het, met de emancipatie van vrouwen, als beledigend werd beschouwd om deze dingen aan meisjes te leren.

Tegenwoordig zijn er echter veel mensen die de terugkeer van huishoudkunde op school willen, uiteraard uitgebreid naar alle studenten: jonge mensen van tegenwoordig zouden in feite steeds minder in staat zijn om voor het huis te zorgen, zelfs op een leeftijd waarop ze het zouden moeten kunnen.

Advertisement
Library of Congress

Library of Congress

In andere landen, zoals Finland, wordt kinderen jarenlang huishoudkunde geleerd: ze zijn al op jonge leeftijd gewend aan naaien, koken en stofzuigen, door deze activiteiten duidelijk als een spel te presenteren.

Op deze manier realiseerden de opvoeders zich dat ze op verschillende fronten verbeteringen kregen: niet alleen namen de kinderen handvaardigheden op met iets waar ze vroeg of laat mee te maken zullen krijgen, maar ze houden hun brein getraind met praktische en echte vaardigheden.

Verder helpt het uitbreiden van dit vak naar zowel jongens als meisjes om genderstereotypen te bestrijden, of om te denken dat bepaalde dingen puur mannelijk zijn (zoals werken) en andere vrouwelijke (zoals het huishouden).

Kortom, steeds meer mensen denken dat een oud vak, zoals het lesgeven van huishoudkunde op school, geen kwaad kan, maar dat het de jongeren van vandaag die meer en meer afgeleid en minder bekwaam zijn kunnen helpen in de meest praktische aspecten van het leven.

Advertisement