Schildklierproblemen: 12 veel voorkomende symptomen die niet moeten worden onderschat

door Janine

12 Maart 2019

Schildklierproblemen: 12 veel voorkomende symptomen die niet moeten worden onderschat
Advertisement

Ons lichaam "spreekt" ons voortdurend aan en informeert ons over onze gezondheidstoestand. Ook als het onzin lijkt, is het goed om zijn boodschappen niet te verwaarlozen, omdat elk orgaan zijn precieze rol heeft. De schildklier is bijvoorbeeld een kleine klier die de productie van het hormoon TH regelt, de hartslag, het metabolisme en de temperatuur reguleert. Soms kan het "te snel" werken, andere keren "te langzaam", waardoor verschillende problemen ontstaan. Hier zijn enkele signalen die het kunnen onthullen.

via medicinenet.com

Advertisement
visualsonline.cancer.gov

visualsonline.cancer.gov

Hypertensie. Als je vaak hoge bloeddruk hebt is het, voordat je je toevlucht neemt tot specifieke medicijnen en zelfs nadat eten en sporten geen effect hebben gehad, het beste om te controleren of je schildklier in orde is.
Veranderingen in eetlust en in de perceptie van smaken. Hyperthyreoïdie kan een dramatische toename van het hongergevoel geven en smaak en geur doen verliezen.
Gevoel van ongemak in de keel en nek. De schildklier bevindt zich in de nek, dus een gevoel van ongemak in dit deel van het lichaam kan een uiting zijn van een verkeerde werking.
Krampen of spierpijn. Contracturen en pijnen, zelfs zonder intense lichamelijke activiteit, kunnen symptomen zijn van een schildklier die zijn plicht niet vervult.
Fladderend hart. Het klassieke "hartbonken" of extrasystole kan een effect zijn van een teveel aan schildklierhormonen.
Een leeg hoofd. Stress of leeftijd kan bijdragen aan het vertragen van cognitieve vaardigheden, maar als dit meer plotseling en snel gebeurt, moet je je zorgen maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Droge huid en breekbaar haar. Een langzamer metabolisme wordt geassocieerd met minder transpiratie met slecht gehydrateerde epidermis. Hetzelfde geldt voor haarverlies als gevolg van de onderbreking van hun natuurlijke groeicyclus.
Gewichtstoename. Als je dikker wordt zonder je eetgewoonten te hebben aangepast, moet de schildklier ook worden gecontroleerd.
Afname van seksuele verlangens. Lage niveaus van het schildklierhormoon zijn gelijk aan een laag libido.
Stemmingsstoornissen. Overproductie of juist schildklierhormoondeficiëntie beïnvloed de niveaus van serotonine, waardoor je je angstig en prikkelbaar voelt, of juist verdrietig en depressief.
Constipatie. Als de normale werking van de schildklier vertraagt of zelfs stopt, wordt het spijsverteringsstelsel ook beïnvloed, waardoor constipatie optreedt.
• Je zo nu en dan "leeg" voelen is normaal, anders wanneer slaperigheid en vermoeidheid constant en lastig beginnen te worden.

Esther Max/Flickr

Esther Max/Flickr

Er is ook een methode om een soort zelfdiagnose van de schildklier uit te voeren, kijkend in de spiegel in het onderste deel van de nek, boven de sleutelbeenderen, onder de stembanden. Het hoofd naar rechts kantelen tijdens het slikken kan zwellingen of uitsteeksels vertonen (niet te verwarren met de Adamsappel). Als je uitsteeksels in dit gebied opmerkt, is het raadzaam om de arts te raadplegen. Soms kan een vergrote schildklier ontstaan door knobbeltjes (in de meeste gevallen goedaardig), die altijd goed moeten worden geanalyseerd.

Advertisement