8 dagelijkse gewoonten die het leven van kinderen en hun ouders kunnen verbeteren

Janine image
door Janine

04 April 2019

8 dagelijkse gewoonten die het leven van kinderen en hun ouders kunnen verbeteren
Advertisement

De huidige tendens van ouders is om hun kinderen bezig te houden met drukke en gevarieerde programma's: van naschoolse activiteiten tot sport, van scouting tot artistieke activiteiten en niet te vergeten de oppas.

Het is duidelijk dat samen met school wordt aangenomen dat al deze activiteiten bijdragen aan de gezonde groei van kinderen; en ongetwijfeld is het waar.

We mogen echter niet vergeten dat de echte basis van een goede opvoeding thuis is, in het gezin, waar het - voor dit doel - goed is om deze 8 eenvoudige gewoonten over te nemen.

Advertisement
publicdomainpictures

publicdomainpictures

1. Knuffel ze vaak. Wanneer een kind zich geliefd voelt, geeft zijn hersenen oxytocine vrij, het hormoon van de liefde, dat veel gunstige effecten op het lichaam heeft. Door je kind te omhelzen, help je het intelligenter te maken, de zintuigen te stimuleren en gezond te houden, terwijl het immuunsysteem wordt versterkt.

2. Samen zijn. Het besteden van quality time aan je kind is essentieel om het mooie en constructieve jeugdherinneringen te geven, in staat om hun groei op een positieve manier te beïnvloeden. In feite is het zeer onwaarschijnlijk dat je kind een spel van zijn favoriete videogame zal onthouden, maar hij zal het zich met vreugde herinneren toen je samen met waterpistolen speelde, naar het meer ging of simpelweg appels geplukt hebt.

Advertisement
Thingstodoinbarcelona/wikimedia

Thingstodoinbarcelona/wikimedia

3. Buiten spelen. Er zijn veel fysieke en mentale voordelen van tijd buitenshuis doorbrengen, plezier hebben, maar op een ongestructureerde manier, zoals bijvoorbeeld een dagje uit: in feite ontwikkelt het kind vaardigheden van aanpassing, oordeling en besluitvorming. Buitenspellen verminderen stress, verhogen vitamine D en creëren emotionele stabiliteit.

4. Maak routines en verantwoordelijkheden. Gewoonten geven kinderen veiligheid en helpen hen om zelfdiscipline te ontwikkelen; een ideale manier is bijvoorbeeld om ze te laten deelnemen aan huishoudelijke klusjes - altijd in overeenstemming met hun mogelijkheden: hun speelgoed opruimen, het opmaken van hun eigen bedden, helpen bij het dragen van de boodschappen, de huisdieren te eten geven, harken in de tuin, en nog veel meer, het zijn allemaal kleine activiteiten die de werkethiek bij het kind beïnvloeden.

pixabay

pixabay

5. Evenwichtige slaap. Slapen is essentieel om de hersenen op een gezonde manier te laten ontwikkelen, vooral wanneer de dag druk is geweest. Een goed uitgerust kind is op school meer oplettend, verhoogt het leerpotentieel en vermindert de hyperactiviteit van ADHD. Zorg voor goede slaapgewoonten, zoals constante schema's, beperking van het stimuleren van activiteiten en televisie voordat ze gaan slapen en geen felle verlichting in de slaapkamer.

6. Lees elke dag. Talrijke studies tonen aan dat lezen met kleine kinderen hen helpt te leren praten, communiceren, sociale relaties aan te gaan en emotionele intelligentie te ontwikkelen. Het is niet verrassend dat een van de momenten die kinderen met plezier onthouden, het lezen met hun ouders is.

Chema Photo/unsplash

Chema Photo/unsplash

7. Gezonde relatie tussen ouders. Kinderen nemen een voorbeeld van wat ze thuis zien, in de eerste plaats: een gezonde relatie tussen ouders helpt hen zich veilig te voelen en leren om net zulke positieve relaties in het leven op te bouwen. Daarom is het goed dat ouders elkaar meerdere keren per dag omhelzen, elkaar complimentjes geven, elkaars hand vasthouden en regelmatig met elkaar praten.

8. Vergeving. Dit is een fundamentele handeling om het geluk van je kinderen te garanderen: vergeving zorgt voor positieve emoties, leert cognitieve moraliteit en verbetert de perceptie en emotionele controle. Kinderen die vergeven hebben een duidelijkere en vrediger geest, die het leren, creativiteit en uiteindelijk de kans om gelukkig te zijn bevordert.

Deze gewoonten zijn zo eenvoudig dat ze waarschijnlijk al in je familie aanwezig zijn, maar ze laten je echt een solide basis leggen voor de opvoeding van je kind om zijn eigen persoonlijkheid en leven op te bouwen.

Advertisement