Franca Viola was de eerste vrouw die een herstelhuwelijk weigerde: haar moed veranderde de geschiedenis

door Janine

17 Maart 2019

Franca Viola was de eerste vrouw die een herstelhuwelijk weigerde: haar moed veranderde de geschiedenis
Advertisement

De naam Franca Viola is een mijlpaal in de bevestiging van de rechten van de vrouw in Italië, omdat de geschiedenis ervan een fundamenteel keerpunt is in de rechtsontwikkeling op dit gebied.

Vóór haar en de oneerbare gebeurtenissen waarvan zij het slachtoffer was, werden degenen die geweld pleegden tegenover een ongehuwde en maagdelijke vrouw beschermd door de mogelijkheid van een herstelhuwelijk, waardoor werd afgezien van berechting en gevangenschap; een escamotage die het resultaat van een patriarchale en seksistische samenleving was, waarin verkrachting werd beschouwd als een misdaad tegen de moraal, en niet tegen de persoon.

Een systeem dat Franca uitdaagde en won, een fundamentele fase markerend in het proces van vrouwenemancipatie.

via Franca Viola/Wikipedia

Advertisement
ignoto/wikimedia

ignoto/wikimedia

In die tijd was Franca Viola een eenvoudig meisje van 15, mooi, lief en onschuldig, verloofd met Filippo Melodia, neef van de maffioso Vincenzo Rimi en lid van een van de rijkste families in Alcamo, provincie Trapani. Alles begint wanneer Franca, niet gelukkig met deze verloving, Filippo verlaat: hij accepteert niet dat hij wordt afgewezen en reageert door de wijngaard en het huis van de Viola's in brand te steken en Franca's vader, Bernardo, te bedreigen met een geweer, die echter niet opgeeft en de keuze van de dochter verdedigt. Hoewel hij gearresteerd werd, geeft Filippo zijn wraakplan, dat hij uitvoert nadat hij uit de gevangenis is vrijgelaten, niet op.

Het was 26 december 1965 toen Filippo, met behulp van twaalf vrienden, het huis van de Viola's binnendrong, alles vernietigde en Franca en haar 8-jarige broer ontvoerde die zich niet van haar wilde losmaken. Het kind wordt onmiddellijk vrijgelaten, maar Franca blijft acht dramatische dagen in handen van haar beulen, waarin ze allerlei soorten geweld ondergaat.

Advertisement
ignoto/wikimedia

ignoto/wikimedia

Het is 1 januari 1966, wanneer Filippo contact opneemt met Franca's vader om een ontmoeting met de twee families te regelen en de situatie op te lossen door, uiteraard, een herstelhuwelijk. Bernardo Viola doet alsof hij accepteert, alleen om Franca vrij te krijgen en Filippo te laten arresteren: in feite weigert Franca, gesteund door haar familie, dit huwelijk, verbreekt de gewoonte van de tijd en de oordelen van het land, die een vrouw die verkracht en ongehuwd was, als "schaamteloos" beschouwde, en de eer van haar familie werd onherstelbaar aangetast.

Het was niet gemakkelijk voor de Viola's: tijdens het proces werd Franca vernederd, beschuldigd, maar bleef standvastig in haar bedoelingen, gesteund door haar vader, die met haar vocht tegen de pers, de wet, het land en heel Italië; en uiteindelijk wonnen ze. Haar verhaal begon met een proces dat leidde tot het einde van het herstelhuwelijk en de erkenning van verkrachting als misdaad tegen een persoon, in 1996.

ignoto/wikimedia

ignoto/wikimedia

In 1968 trouwde Franca met Giuseppe Ruisi, een jeugdvriend van haar: de president van de republiek Giuseppe Saragat feliciteerde hen en paus Paulus VI ontving hen in een privéhoorzitting. Verder gaf de toenmalige minister van Transport, Oscar Luigi Scalfaro, hen een huwelijksgeschenk: een kaartje om een maand lang per trein door het land te reizen. Franca en Giuseppe kregen twee kinderen die nog steeds op Sicilië wonen, in Alcamo.

In 2014 werd Franca geëerd met de titel van Grootofficier in de Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek door de President van de Republiek Giorgio Napolitano; ze verklaarde: "Het was geen moedig gebaar. Ik deed alleen wat ik voelde dat ik moest doen, zoals elk meisje vandaag zou doen: ik luisterde naar mijn hart, de rest kwam vanzelf. Vandaag adviseer ik jongeren om hun gevoelens te volgen; het is niet moeilijk, ik deed het op een heel ander Sicilië, zij kunnen het doen door naar hun hart te kijken."

Namens alle vrouwen in Italië kunnen we niet anders dan zeggen: heel hartelijk bedankt, Franca!

Advertisement