Een beroemde kat is overleden: de stad herdenkt hem met een standbeeld op zijn favoriete plek

Janine image
door Janine

21 April 2019

Een beroemde kat is overleden: de stad herdenkt hem met een standbeeld op zijn favoriete plek
Advertisement

Surfend op het net, is het mogelijk om verschillende dierenverhalen te vinden die met hun unieke gedrag echte mascottes zijn geworden voor hele gemeenschappen. Daardoor is het mogelijk om de beroemde Hachiko, het Akita hondensymbool van de Japanse wijk Shibuya, in de stad Tokio te vinden. In Italië kwam de kleine hond Nicoletta in het nieuws in de gemeente Forio, op het eiland Ischia. In Istanboel is de vierpotige beroemdheid een kat genaamd Tombili.

Advertisement
Reddit

Reddit

Wat deze schattige kat beroemd heeft gemaakt, is zijn ontspannen en misprijzende houding, terwijl hij met ongelooflijke flair door de straten slenterde. Verschillende voorbijgangers en toeristen hebben het dier en zijn onbewogen gedrag opgemerkt, hem gefotografeerd en foto’s gedeeld op sociale media.

Advertisement
Yakup Yukseler

Yakup Yukseler

Het duurde niet lang voordat Tombili een fenomeen werd, zozeer zelfs dat je op het web veel foto's kunt vinden die hem op zijn favoriete stoep laten zien alsof hij even pauze had. Wat verrassend is, is niet alleen de rust die de kat uitstraalt, maar ook de bijna menselijke houding.

Anadolu Kedisi

Anadolu Kedisi

Helaas is deze kleine plaatselijke legende in augustus 2016 overleden, maar hij zal zeker nooit worden vergeten. Om de dikke en tevreden Tombili te herdenken, vond de gemeente het gepast om hem een bronzen standbeeld te geven, dat hem in zijn typische houding weergeeft, precies op zijn favoriete plek.

Anadolu Kedisi

Anadolu Kedisi

Het herdenkingsmonument van de kat, die een icoon is geworden van de Turkse metropool, werd op 4 oktober 2016 ingehuldigd, en riep veel mensen op die hem eer betuigden. In de menigte van vele nieuwsgierige mensen en bezoekers waren er ook mensen die in de buurt werken en wonen en die Tombili praktisch hadden geadopteerd.

Anadolu Kedisi

Anadolu Kedisi

Voor sommigen kan het vreemd of overdreven lijken om het leven van een kat te vieren, laat staan het idee om er zelfs een monument van te maken. Naast het gebaar zelf en de genegenheid die de straatbevolking voor Tombili had, heeft het initiatief een veel bredere betekenis.

Advertisement
Reddit

Reddit

Ter gelegenheid van de eerste gedenkdag van het verlies van de geliefde grote kat verklaarden de inwoners dat het beeld een herinnering is voor al diegenen die permanent leven onder druk. Zeker, een kat heeft niet dezelfde zorgen als een mens, maar iedereen zou moeten leren om wat tijd te nemen om van de eenvoudige dingen te genieten.

Advertisement