In de Verenigde Staten zijn "cassettes" gemaakt om ongewenste kinderen achter te laten

door Janine

29 Maart 2019

In de Verenigde Staten zijn "cassettes" gemaakt om ongewenste kinderen achter te laten
Advertisement

Een van de belangrijkste oorzaken van ongewenste zwangerschappen en het achterlaten van pasgeborenen is onvoldoende seksuele voorlichting tijdens de puberteit; wanneer dit niet effectief is of faalt in het onderwijssysteem van een samenleving, kunnen de gevolgen een gedwongen achterlating van een ongewenst kind zijn.

In de Verenigde Staten is een wet ingevoerd die moeders in staat stelt om hun baby's op veilige plaatsen achter te laten die op een volledig legale manier bescherming en veiligheid garanderen.

Advertisement
Facebook

Facebook

De Amerikaanse wet Safe Haven maakt het in feite mogelijk om het illegale aspect te verwijderen van het achterlaten van de pasgeborene als het op een veilige plaats wordt achtergelaten; om dit op een volledig risicoloze manier te laten gebeuren, ontstond de organisatie Safe Haven Baby Boxes, een vereniging die het publiek bewust wil maken van het groeiende probleem van het achterlaten van pasgeboren baby's en gevallen van kindermoord.

Wie dit zelf heeft meegemaakt is Monica Kelsey, de CEO van de vereniging; de vrouw werd achtergelaten vlak na haar geboorte en is van mening dat een dergelijk initiatief de Amerikaanse burgers wakker kan schudden en hen bewust kan maken over het delicate onderwerp.

Advertisement

De "cassettes" voor baby's zijn echte couveuses met interne verwarming en sensoren die het noodsysteem onmiddellijk waarschuwen zodra baby's erin worden geplaatst; hierdoor kan het systeem de baby in minder dan 5 minuten aannemen.

In 2016 zijn ze voor het eerst in de Verenigde Staten verschenen. Babycassettes zijn geen nieuwigheid: tijdens de Middeleeuwen was het "vondelingenwiel" een ronddraaiend kompas waar ongewenste kinderen konden worden geplaatst die zich vaak buiten ziekenhuizen, kerken en weeshuizen bevonden. Vòòr de Verenigde Staten waren babycassettes al in gebruik in andere landen over de hele wereld, waaronder Pakistan, Zuid-Korea, Polen, Rusland, Maleisië, Duitsland en Zwitserland.

Wat vind je van dit Amerikaanse initiatief? Zal dit de juiste manier zijn om het bewustzijn te vergroten van het achterlaten van ongewenste baby's en de gevolgen van veel, misschien te veel ongewenste zwangerschappen van tegenwoordig?

Advertisement