Er is een aspect dat je meteen duidelijk maakt of je een koppel bent of niet, en dat we allemaal zouden moeten ontdekken

Janine image
door Janine

07 April 2019

Er is een aspect dat je meteen duidelijk maakt of je een koppel bent of niet, en dat we allemaal zouden moeten ontdekken
Advertisement

Een stel zijn is heel anders dan met z'n tweeën zijn. Paradoxaal genoeg lijkt het er meer op om één te zijn, of beter gezegd, twee mensen die samenwerken aan hetzelfde doel. Het betekent niet tijd te delen en ruimte, althans dat is het niet alleen. Het is niet genoeg om onder dezelfde dekens te slapen en een paar uur van de dag samen door te brengen: je kunt zelfs een stel zijn zonder op hetzelfde adres te wonen of zonder elkaar voor langere tijd in de ogen te kijken.

Advertisement
Devon Divine/Unsplash

Devon Divine/Unsplash

Een stel zijn is een gevoel van samen vooruitgaan in dezelfde richting: samen leren, elkaar leren kennen, je ziel verrijken en die van het paar samen. Als de samen uitgevoerde ervaringen niet leiden tot de perceptie dat er iets aan de relatie is toegevoegd, kan die pijler van de relatie die de constructie is, ontbreken.

Een paar zijn betekent steen voor steen die plaats bouwen die niemand anders kent, omdat het het resultaat is van de vereniging van twee mensen. Het is ook veel praktischer: een stel zijn is weten hoe de taken in huis te verdelen door ervoor te zorgen dat beiden tevreden zijn, in staat zijn om de financiën te verdelen - wat niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze in gelijke delen worden verdeeld. Het is weten hoe alles wat niet goed is voor het paar los te laten, omdat het misschien ook niet zo goed was voor het individu.

Advertisement
Priscilla Du Preez/Unsplash

Priscilla Du Preez/Unsplash

Samen zijn is een nieuwe manier kennen van omgaan met een crisis. Het betekent je mening uiten, maar niet omdat je gelijk wilt hebben. In het paar is er niemand die gelijk heeft, er zijn mensen die problemen willen oplossen vanuit het perspectief van de relatie en degenen die streven naar persoonlijke trots. Dat is waarom het paar leert hun fouten toe te geven en soms de fouten van anderen moeten slikken.

Er zijn dingen die het paar niet kan bespreken omdat ze te veel in de toekomst zitten en dingen die in plaats daarvan een idee geven van hoe veel het paar op dezelfde lijn zit: praten of je een huis vol kinderen of honden en katten wilt, of je in de stad of op het platteland wilt wonen, of het huwelijk iets onmisbaars is of niet. Als er geen ontmoetingspunten zijn, is dit misschien een teken van de zeer kleine marge van gelijkenis, en misschien is het beter om verschillende wegen te nemen.

Als je van iemand houdt, neem je samen een paar stappen terug. Je doet er even zoveel vooruit en misschien val je weer: maar het medicijn dat je doet opstaan, zal het paar zijn, je zult je niet meer alleen voelen om te vechten.

Advertisement