Positief denken helpt ons angst en stress te verminderen: dat zeggen psychologen

Janine image
door Janine

28 Juli 2020

Positief denken helpt ons angst en stress te verminderen: dat zeggen psychologen
Advertisement

“’Positief denken” is veel meer dan een manier van zeggen. Vaak heeft iemand om ons heen ons op de donkerste momenten gezegd om het te doen. Als we niet weten hoe we uit een situatie of een slecht humeur moeten komen, denken we “makkelijk gezegd!”; in werkelijkheid, kunnen we met een beetje moeite de diepe betekenis van deze uitdrukking begrijpen, een echte truc om angst en stress te verminderen.

Relatieproblemen, verplichtingen, onzekerheden, zorgen: er zijn veel redenen voor angst in het dagelijks leven. We zijn er allemaal aan onderhevig, het is normaal: wat niet zo vanzelfsprekend is, is die angst om te zetten in iets "productiefs", waarbij gebruik wordt gemaakt van positief denken. Laten we eens kijken hoe.

via Mayo Clinic

Advertisement
Pikist

Pikist

Het gaat erom dat we onze geest kunnen domineren. Wij zijn het immers die het bevel geven, en hoewel er onaangename situaties kunnen voorkomen, is het goed om ze te leren accepteren en ze vervolgens onder ogen te zien. Hoe? Ze niet onmiddellijk te beleven als “nederlagen” of als onherstelbare “rampen”, maar als kansen om zichzelf te testen. In die zin kan angst een productief aspect hebben, omdat het precies de vonk voor positief denken weet te activeren.

Waarom probeer je niet enkele "trucs" in gedachten te houden? Laten we bijvoorbeeld met onszelf in dialoog gaan en een stem aan ons onderbewustzijn geven, dat deel van ons waar de diepste en potentieel verraderlijke gevoelens zijn om te worden “onderwezen”. Zodra we contact hebben gemaakt met dit deel van onze geest, zullen we negatieve gedachten daaruit kunnen verwijderen, juist die gedachten die ons niet door laten gaan en ons in allesbehalve aangename situaties blokkeren.

Door onszelf nieuwe doelen te geven, te leren van fouten en van het negatieve, onszelf te vergeven, kunnen we onszelf bevrijden van alles wat ons onderdrukt en de wereld anders gaan zien, misschien met een beetje meer zelfvertrouwen. We weten: hoe beter we over onszelf denken, hoe beter we onszelf aan anderen laten zien. Dit betekent dat we veel meer kansen hebben om succesvol te zijn. En het is niet alleen een manier om te zeggen: probeer het gewoon.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Het is waar: je kunt niet hoe dan ook gelukkig zijn en positief denken, er zijn mensen die het gewoon niet kunnen of in ieder geval niet voorbestemd zijn. Wat we echter langzaam maar effectief kunnen wijzigen, is onze houding ten opzichte van de wereld om ons heen en de kleine, grote problemen die het leven ons oplegt. Meer ontspannen proberen te zijn kost tenslotte niets, integendeel, het kan ons alleen maar goed doen. En het betekent niet “jezelf te laten gaan”, maar handelen op een aandachtige, attente en liefdevolle manier naar jezelf en anderen.

Piqsels

Piqsels

Beginnend met hoe we over onszelf denken en ons leven is een uitstekende basis voor het omgaan met angst: laten we praten met ons innerlijke gedeelte en leren positief te denken!

Advertisement