In het leven heb je niet veel vrienden nodig: slechts een paar, maar wel goede

Janine

19 Februari 2020

In het leven heb je niet veel vrienden nodig: slechts een paar, maar wel goede
Advertisement

Voor velen is het van fundamenteel belang om zichzelf te omringen met veel mensen met wie ze elke dag ervaringen kunnen delen. Zozeer zelfs dat het vaak van vitaal belang wordt, zodanig dat ze zich nooit helemaal gelukkig voelen als ze geen deel uitmaken van een grote groep.

Zeker, velen van ons zullen in deze beschrijving denken aan de jaren van de jeugd. Op school kunnen opsplitsingen, uitsluitingen en groepjes echt traumatisch zijn en een gevoel van ontevredenheid achterlaten, zelfs na enige tijd. Als je ouder wordt, wordt het leven met andere ogen bekeken, en men realiseert zich dat de meeste zorgen van socialiseren en (veronderstelde) vriendschappen dingen zijn geworden die niet zo van vitaal belang zijn als vroeger.

via Psychology Today

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Als we op school geen deel uitmaakten van de "populaire" jongens en meisjes, hadden we misschien niet veel "vrienden". Ja, we schrijven het tussen aanhalingstekens, omdat echte vriendschap een zeldzaam goed is, en het wordt zeker niet gemeten in relaties, vaak gebaseerd op uiterlijk en belangen, die je op school hebt. Met het verstrijken van de tijd en naarmate je ouder wordt, realiseer je je echter dat je, om je geaccepteerd en tevreden te voelen, geen tientallen mensen om je heen nodig hebt, maar een paar, die echt weten hoe ze onze vrienden moeten zijn.

Gesloten groepen, uitsluitingen, pesten, veronderstellingen: degenen die dit allemaal hebben meegemaakt, weten waar we het over hebben. Tijdens de tienerjaren kunnen jongeren beledigend zijn en schadelijk gedrag vertonen tegenover anderen.

Daarom is het, ondanks dat alles ondoorzichtig en negatief lijkt, altijd noodzakelijk om jezelf naar de toekomst te projecteren. Bijvoorbeeld, met vertrouwen kijkend naar de jaren van afstuderen, dat wil zeggen, die periode na school. Juist dan beginnen we voor veel mensen te leven, te begrijpen wie we echt zijn en wat we willen, van onszelf en van anderen.

Advertisement
ECohen/Flickr

ECohen/Flickr

Buiten de dynamieken van “groepjes” beginnen we iets te doen waarvan we spijt hebben dat we het niet eerder hebben gedaan: ons gezelschap kiezen, op de een of andere manier selecteren. Het is op dat moment dat we, versterkt door ons nieuwe vertrouwen, onszelf zelfverzekerder, opener, misschien sympathieker tegenover anderen beginnen te tonen. Omdat het uiteindelijk echt waar is dat hoe meer we in vrede zijn met onszelf, hoe beter we om kunnen gaan met anderen, door betere mensen te lijken.

En dan zullen we in korte tijd speciale mensen leren kennen, net als wij, die weten hoe ze zich moeten afstemmen op onze visies, weten hoe ze ons moeten nemen voor wie we zijn; in één woord: ze weten hoe ze ons moeten respecteren. Zelfs als het geen grote groep mensen is, zullen we ons realiseren dat een paar vrienden, maar goede, voldoende zijn om gelukkig te zijn.

Dat klopt: als het je vreemd lijkt, zul je snel op andere gedachten komen. Tenslotte verdient niet iedereen ons, daarom is het beter om onszelf zoveel mogelijk te omringen met oprechte mensen die weten hoe ze ons kunnen accepteren en ons elke dag kunnen verbeteren. Dit zijn de vrienden die lang, heel lang blijven, die we niet laten gaan en waarmee we volop leven. Het maakt niet uit of het er twee zijn, en geen tien: zij zijn degenen die we echt nodig hebben.

Advertisement