We moeten onze kinderen leren dat het ze meer eer aandoet in het leven om eerlijk te zijn dan om sluw te zijn

Janine image
door Janine

29 April 2019

We moeten onze kinderen leren dat het ze meer eer aandoet in het leven om eerlijk te zijn dan om sluw te zijn
Advertisement

Is het beter om eerlijk of sluw te zijn? In het verleden had het beantwoorden van deze vraag in het openbaar maar één gevolg, waarbij de voorkeur uitging naar de eerste hypothese om de laatste als een intieme en persoonlijke gedachte te houden. Puur en transparant zijn was in elk geval een waarde, zowel wanneer het een echte overtuiging vertegenwoordigde als wanneer het slechts een weergave was van valse moraliteit. Dezelfde vraag zou vandaag een heel ander resultaat hebben, misschien lijnrecht tegenovergesteld.

Advertisement
eucyclistsfed/Flickr

eucyclistsfed/Flickr

Want valsheid is nu een waarde, een vaardigheid, een kwaliteit die nodig is om uit te blinken. Bovendien is het opzichtig en houdt het zichzelf voor dat, uiteindelijk, eerlijk zijn een goede zaak is, maar helaas niet erg nuttig.

Elke gave is aan de basis niet goed of slecht en zoals altijd hangt alles af van het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Sluwheid kan een grote bondgenoot zijn, maar in het moderne tijdperk wordt het meestal gereduceerd tot de "duistere kant van intelligentie".

Intelligentie, of liever gezegd ”intelligenties”, verwijst naar het vermogen om te begrijpen en te handelen met behulp van de ervaring en middelen die beschikbaar zijn om een bepaald doel te bereiken. De sluwheid, in de huidige betekenis, is weten hoe je voordeel kunt halen uit de zwakheden van anderen of manieren vinden om een reeks regels te misleiden die gecreëerd zijn om orde te scheppen in het sociale leven.

Een eerlijk persoon zou er nooit van dromen om acties te ondernemen of zelfs gedachten te formuleren die tegengesteld zijn aan het algemeen welzijn van anderen, ongeacht religieuze, politieke of ethische overtuigingen. Een slinks iemand gebruikt in plaats daarvan alle middelen, wettig of onwettig voor zijn eigen voordeel, zonder scrupules of spijt in het schaden van degenen die hij op zijn pad tegenkomt.

Advertisement
Joy Coffman/Wikimedia

Joy Coffman/Wikimedia

Wat is in een materiële wereld waarin alles en iedereen een prijs krijgt, waarin de fundamentele waarden roem, succes, bekendheid, rijkdom, enz. zijn, het nut om een kind eerlijkheid te leren in plaats van sluwheid? Afgezien van elke nuttige mening of gedachte, zou je kunnen denken dat degenen die eerlijk zijn, het tegen hun zin zijn, gewoon omdat ze zo zijn. Gedeeltelijk is het waar, maar het is ook het vermogen om, ondanks alles en iedereen, het goede te beslissen, wat hij ook op de volgende generatie overbrengt.

Troostende of zelfvoldoenende woorden lijken bijna een manier om te garanderen dat er altijd genoeg eerlijke mensen op de wereld zijn waar de slimmeriken van kunnen profiteren.

Het is dus beter om te zeggen dat eerlijk zijn een keuze is, de keuze om te eren wat nobel is in mensen, gerespecteerd worden wanneer dat nodig is in de omgang met de dienstdoende slimmerik.

Advertisement