Hooggevoeligheid: dit is waarom de gave van empathie een teken is van een brein dat “anders" is dan anderen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hooggevoeligheid: dit is waarom de gave…
3 eenvoudige oefeningen om je hersenen te trainen om je geen zorgen te maken wanneer het niet nodig is Nederland is erin geslaagd het probleem van zwerfhonden op te lossen: dit zijn de strategieën die zijn uitgevoerd

Hooggevoeligheid: dit is waarom de gave van empathie een teken is van een brein dat “anders" is dan anderen

Door Janine
2.194
Advertisement

Hoe vaak heb je gemerkt dat je je heel gemakkelijk kunt inleven in de emoties van anderen? Is het je ooit opgevallen dat je gemakkelijk angstig wordt als je een lange lijst hebt met dingen die je af moet maken of je "onderdrukt" te voelen op lawaaierige plaatsen met heel veel mensen? Je zou bij die 20% van de wereldbevolking kunnen horen die door de psychologie wordt gecategoriseerd als "hoog gevoelig persoon" (Highly Sensitive Person).

foto: Army.mil

HSP's (of “hoog gevoelige personen“) hebben een hersenstructuur waarvan de reden, hoe ongelofelijk het ook mag lijken, vaak de opvoeding en invloed van de omgeving is; dit komt omdat van de genen die de overgevoeligheid beïnvloeden er een in het bijzonder is die erg ontvankelijk is voor omgevingsfactoren, vooral wanneer je een kind bent. Hier zijn 4 van enkele van de kenmerken van het overgevoelige brein waardoor ze "anders" zijn dan de meeste mensen:

De hersenen van HSP's reageren anders op dopamine

Dopamine is de chemische substantie van de zogenaamde "brain reward", oftewel het gevoel dat ons gelukkig en zegevierend maakt nadat we iets gedaan hebben wat we "wilden" doen, met voldoening. Toch reageert het hypergevoelige brein anders op dopamine; het is waarschijnlijk, maar er is nog steeds geen wetenschappelijke zekerheid, dat hun hersenstructuur niet "positief" reageert op de chemische substantie van tevredenheid; dat is de reden waarom hoog gevoelige mensen in de meeste gevallen de neiging hebben zichzelf terug te trekken en externe informatie overmatig te analyseren.

De spiegelneuronen van HSP’s zijn meer ontwikkeld

“Mirror” neuronen of spiegelneuronen zijn degenen die ons helpen de gevoelens en gemoedstoestand van anderen te begrijpen door de analyse van hun acties; heel vaak wordt de werking van deze specifieke neuronen geassocieerd met de vorm van empathie die we kunnen voelen tegenover de emoties van degenen om ons heen. Een studie uit 2014 wees erop dat de hersenstructuur van hooggevoeligen een meer "actief" spiegelneuronensysteem heeft dan normaal in gevallen van mededogen voor mensen die elkaar niet noodzakelijk van dichtbij kennen.

 

Hoog gevoelige mensen ervaren emoties levendiger

Het ervaren van momenten van het leven met een grotere intensiteit hoeft niet per se te betekenen dat je hoog gevoelig bent, maar het werkniveau dat de ventromediale prefrontale cortex in deze personen beheert, is groter. Deze cortex, in het voorste gedeelte van de hersenen, is verbonden met systemen die met emoties te maken hebben; als het gen dat de levendigheid van positieve of negatieve sensaties verhoogt, daarom fundamenteel is in HSP's, is dit ook verantwoordelijk voor het verhogen van het werkpotentieel van de prefrontale cortex bij het analyseren van externe sensorische ervaringen.

Hoog gevoelige mensen zijn ook het meest "sociaal alert"

Het eerder geciteerde onderzoek toonde ook aan hoe hersengebieden zoals de cingulum en de insula een fundamentele rol speelden in de hersenstructuur van hoog gevoelige mensen. Deze twee gebieden worden van moment tot moment beschouwd als de "zetel van het bewustzijn" en van het besef; kortom, het is uiterst gebruikelijk dat HSP's in sommige sociale contexten eenvoudigweg meer "waakzaam" of bewust zijn in reactie op sensorische inputs die worden geactiveerd wanneer het brein de aanwezigheid van andere mensen "analyseert".

Het hebben van een “hoog gevoelig" brein is dus geen veroordeling voor de voortdurende overanalyse van onze omgeving en van de mensen om ons heen, eerder een "radar" die ons in staat stelt om de verborgen bedoelingen, gedachten en verlangens van de oneindigheid van mensen die in ons leven zijn, van die dierbaarste tot eenvoudige kennissen. Een brein dat niets anders doet dan, in eenvoudige bewoordingen, op onze intuïtie "vertrouwen"!

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt