Een storm brengt een nederzetting van 5000 jaar geleden aan het licht: hier zijn de foto’s van "Pompeii van Schotland" - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een storm brengt een nederzetting van…
Houden van zonder te bezitten, begeleiden zonder te onderdrukken, gebonden zonder afhankelijkheid Een serveerster werd ontslagen omdat ze een maaltijd serveerde aan een leerling die niet genoeg geld had

Een storm brengt een nederzetting van 5000 jaar geleden aan het licht: hier zijn de foto’s van "Pompeii van Schotland"

Door Janine
4.262
Advertisement

De geschiedenis komt altijd weer terug, soms door het werk van de mens die ernaar op zoek gaat, andere keren omdat misschien de tijd was gekomen om terug te keren naar het licht. In 1850 sloeg in Skaill Bay op de Orkney-eilanden, aan de westkust van Schotland, een enorme storm toe die het gebied letterlijk verwoestte. De woede van de elementen heeft echter naast de ruïnes ook een kostbare getuigenis van het verleden onthuld, een ondergrondse nederzetting die teruggaat tot 5000 jaar geleden.

via: Skara_Brae
foto: Flickr

De storm was zo hevig dat het stukken land wegsloeg en zo het profiel blootlegde van een oud landelijk dorp uit het Neolithicum, het best bewaarde in heel Noord-Europa, een echt tijdsvenster voor de levens van de mensen die daar tussen 3200 en 2500 v.Chr. leefden. De naam van de plaats is Skara Brae maar het wordt ook de "Schotse Pompeii" genoemd. De restauratiewerkzaamheden op de site eindigden in 1868 met de ontdekking van 4 huizen. Helaas kwamen in 1913 plunderaars het gebied binnen door veel artefacten weg te nemen.

foto: Wikimedia

Alsof dat nog niet genoeg was raakte in 1924 opnieuw een storm het gebied, wat ernstige schade veroorzaakte aan een van de woningen, waarna de Schotse regering eindelijk actie ondernam. De nederzetting bestaat uit in totaal 9 huizen, elk ongeveer 40 vierkante meter, met dezelfde vloer en centrale schoorsteen, waarschijnlijk gebruikt voor zowel het koken van voedsel als voor het verwarmen van de omgeving.

Advertisement

Hoewel de constructies zelfs ouder zijn dan de piramides van Gizeh en Stonehenge, zijn ze zo goed bewaard gebleven dat het lijkt of ze “slechts” een paar honderd jaar oud zijn. Dit alles dankzij het talent van degenen die ze hebben ontworpen, met stevige muren en fundamenten, geplaatst op een ideale diepte om bescherming tegen de kou en tegen de elementen te garanderen.

foto: Flickr

Naast enkele meubels, zoals stoelen, bedden en opbergplaatsen, hadden de woningen ook deuren met sloten en zelfs rudimentaire afvoersystemen, de voorgangers van moderne badkamers. Gebaseerd op de datering van de overblijfselen was het mogelijk vast te stellen dat een kleine gemeenschap daar ongeveer 600 jaar heeft gewoond. Van de achtergelaten voorwerpen wordt verondersteld dat de bewoners de plek snel verlaten hebben, misschien als gevolg van een klimaatevenement of om zichzelf te redden van gevaar.

Tegenwoordig is Skara Brae een archeologisch werelderfgoed, een belangrijke plaats en een unieke culturele rijkdom. Het bezoeken van de site is net als het maken van een reis terug in de tijd, je de verhalen van degenen die hun heden op die plaats hebben geleefd, lang, lang geleden, voor te stellen.

Advertisement
foto: Flickr
Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt