Een relatie hebben betekent MET iemand zijn, niet VAN iemand zijn - BekijkDezeVideo.nl
x
Een relatie hebben betekent MET iemand…
Een restaurant is begonnen met het verkopen van voedsel in maisbladeren om het gebruik van plastic borden te verminderen Jongere broers en zussen zijn aardiger, leuker en ontspannender: een studie bevestigt dit

Een relatie hebben betekent MET iemand zijn, niet VAN iemand zijn

04 Juli 2019 • Door Janine
5.324
Advertisement

Wanneer we het over relaties hebben, is er vaak veel verwarring met woorden (en ook met daden) - met iemand zijn betekent niet iemand bezitten. De partner is niet van ons, we zijn geen eigendom van elkaar. Samen zijn betekent iets anders. Het betekent dat we kunnen rekenen op een persoon die ervoor kiest dicht bij ons te zijn omdat hij van ons houdt en ons waardeert zoals we zijn, en niet omdat hij zich verplicht voelt. Vrijheid boven alles. Degene die ervoor kiest om het leven met ons te delen, weet dat liefde wordt gegeven door vrijheid: ware liefde geeft ons de mogelijkheid om te zijn zoals we zijn en om onszelf te herkennen met de hulp van de aanwezigheid van de ander. Er zijn helaas mensen die deze concepten niet goed begrijpen en bezit met liefde verwarren.

foto: Unsplash

Liefde moet constante ontwikkeling mogelijk maken, een evolutie voor beide partijen, anders riskeren we de relatie om te zetten in een kooi die ons voortdurend beperkt en verplicht stelt en die ons snel ontevreden kan maken. Degenen die van ons houden, zouden nooit willen dat we zouden lijden of falen, integendeel - ze zouden ons echt willen helpen een paar vleugels te maken waarmee we de vlucht kunnen nemen en uiteindelijk onze dromen kunnen waarmaken. Vaak gemeenschappelijke dromen. Dit is normaal en zou in een relatie wederzijds moeten zijn. Wie ons aan zich verbindt, die vleugels afsnijdt, reageert niet uit liefde, maar alleen uit egoïsme, angst, rivaliteit en jaloezie - een lijst met woorden die nooit zouden mogen voorkomen als het gaat om een gelukkige liefdesrelatie.

foto: Unsplash

Wanneer ons gevoel puur is, moeten we nooit handelen met de angst om onze wederhelft op elk moment te kunnen verliezen, omdat we weten dat de relatie gebaseerd is op een solide fundament, samen gebouwd in de tijd - een tijd waarin we de waarde van de aanwezigheid van de ander in ons leven begrepen hebben. Om deze reden proberen we de relatie altijd te verbeteren door ons best te doen, geïnspireerd door liefde en de wens om samen te groeien. Liefde groeit in feite in alle opzichten, individueel en als stel - een team dat ervoor heeft gekozen om een gedeelde weg te nemen, omringd door gemeenschappelijke intenties.

Advertisement
foto: Unsplash

"Niemand verliest iemand, omdat niemand iemand bezit. Dit is de ware ervaring van vrijheid: het belangrijkste van de wereld hebben, zonder het te bezitten". Woorden van Paulo Coelho die in één zin de essentie bevatten van hoe je een relatie moet zien.

Als mijn uitgangspunt is om iemand te bezitten, zal het niet mijn hart zijn dat betrokken is bij de relatie, maar alleen mijn ego. Het is het ego dat erkenning nodig heeft, om grenzen te stellen om het territorium beter te markeren, het naar buiten brengen van “wat van zichzelf is”. Het is het ego dat in ons een "vals" gevoel van veiligheid creëert, probeert te behouden en te bezitten wat van hem is. Maar zelfs een officieel document geeft ons niet het recht om iemands leven over te nemen.

Wanneer we handelen door onze emoties en ons hart te volgen, hebben we echt de kans om lief te hebben, niet als een obstakel in het leven van de ander, maar als een sleutelelement van de reis.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt