Oververhitting en te lage bloeddruk: alle trucs om met stijgende temperaturen om te gaan - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Oververhitting en te lage bloeddruk:…
7 fundamentele waarden die we niet meer overbrengen op onze kinderen... maar dat wel zouden moeten doen Hij schiet een met uitsterven bedreigde vogel af en toont het op social media als een trofee: de reacties laten niet op zich wachten

Oververhitting en te lage bloeddruk: alle trucs om met stijgende temperaturen om te gaan

Door Janine
3.210
Advertisement

Zoals velen weten, is de zon een fundamentele bondgenoot voor de gezondheid, omdat deze een aantal gunstige mechanismen in werking zet, zowel mentaal als fysiek. Zoals met alles kan het ook schadelijk zijn als we ons overgeven aan teveel zon en geen voorzorgsmaatregelen nemen.

In het bijzonder willen we het hebben over twee gemeenschappelijke gevolgen van de komst van het warme seizoen: de zonnesteek (of oververhitting) en te lage bloeddruk.

Zonnesteek en oververhitting

Allereerst beginnen we met het onderscheiden van deze twee. Oververhitting is een fenomeen dat niet rechtstreeks verband houdt met blootstelling aan de zon, maar eerder met de warmte die het veroorzaakt. Deze laatste, in combinatie met vochtigheid, stelt het afkoelen van het lichaam door zweet op de proef. Als de thermoregulatie te lang niet goed werkt, beginnen de typische symptomen te verschijnen: piepende ademhaling, zeer warme huid, geestelijke verwarring (ook ernstige), hoofdpijn.

Een zonnesteek is in plaats daarvan direct gekoppeld aan blootstelling aan zonlicht en beïnvloedt vooral de huid. Het is riskant, vooral voor mensen met een lichte huid, maar in het algemeen moet iedereen opletten. Symptomen zijn onder meer: roodheid van de huid en ogen, overmatig zweten, misselijkheid, geestelijke verwarring en duizeligheid.

In beide gevallen is het eerste wat je moet doen de persoon naar een koele en schaduwrijke plaats te brengen, hem laten liggen met de benen omhoog. Doe zoveel mogelijk kleding uit om het lichaam te helpen afkoelen en dep met water, vooral op de polsen, liezen en onder de oksels. Geef fris water te drinken en als de symptomen aanhouden of als het om een risicovol persoon gaat (een oudere, een kind of iemand met bepaalde gezondheidsomstandigheden), roep dan onmiddellijk om hulp.

Verlaging van de bloeddruk

Een ander gevolg van de hitte is de verlaging van de bloeddruk (minder dan 90/60), wat leidt tot duizeligheid, zwakte en in sommige gevallen flauwvallen. Om dit te voorkomen, is voeding ook nuttig, voor het herstellen van suikerniveaus en zouten in het bloed.

Een van de meest effectieve voedingsmiddelen is zoethout (we hebben het over de pure wortel of zoethout, vermijd snoepjes met veel calorieën!): het is uitstekend voor het verhogen van de bloeddruk, en je kunt erop kauwen als je je slap voelt. Gember en bananen zijn ook uitstekende bondgenoten, omdat ze rijk zijn aan minerale zouten.

Advertisement

Algemene voorzorgsmaatregelen

foto: health.mil

Over het algemeen, ongeacht het probleem, zijn de te nemen voorzorgsmaatregelen vergelijkbaar: vermijd blootstelling aan zonlicht van 11.00 uur tot 17.00 uur, doe niet aan fysieke activiteiten, eet lichte, vloeistofrijke voedingsmiddelen, verkies ademende en lichte kleding, ventileer omgevingen (auto, kantoor, thuis) en bovenal, we blijven het zeggen, zorg dat je altijd water bij je hebt.

Onthoud ook dat kinderen en dieren geen minuut in de auto mogen worden achtergelaten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt