Bijt je nagels? Volgens psychologen zou dit de reden kunnen zijn - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Bijt je nagels? Volgens psychologen…
Dit 5-sterrenhotel bewaart etensresten uit de keuken om ze aan honden die in opvangcentra leven te geven Dit is wat je ONMIDDELLIJK moet doen als je tekeneieren vindt

Bijt je nagels? Volgens psychologen zou dit de reden kunnen zijn

2.170
Advertisement

Onychophagie, oftewel de gewoonte om nagels te bijten, is een wijdverspreide tendens, die voornamelijk verband houdt met aandoeningen zoals stress, nervositeit, verveling, verdriet of simpelweg gewoonte. Achter deze slechte gewoonte kan echter meer verborgen zitten dan je zou denken. Dit werd verklaard door een studie gepubliceerd in de Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry volgens welke degenen die nagels bijten eigenlijk perfectionisten zijn.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld na een experiment dat is uitgevoerd op een steekproef van 47 personen die gewoonlijk nagelbijten en hun gedrag in verband met verschillende situaties observeerden. Specifiek werden omstandigheden gecreëerd waarin de onderzochte personen werden onderworpen aan stress, verveling of zich in een staat van ontspanning bevonden.

Behalve de staat van ontspanning, toonden in elke context waarin een element van angst, langdurige inactiviteit of dat een bepaalde mentale betrokkenheid vereiste, de individuen hun neiging om nagels te bijten. De conclusie is dat deze gewoonte een soort verdedigingsmechanisme is tegen stress of ongeduld, een manier die het brein zelf moet kalmeren door de overmaat van perfectionisme.

Deze term duidt op het verlangen naar controle, de wens om de externe realiteit te controleren volgens haar criterium van perfectie en optimalisatie. Niet in staat om in te grijpen op iets dat niet veranderd kan worden, implodeert deze vorm van energie en wordt ontladen op een eenvoudige en mechanische handeling die echter op korte termijn effectief is.

Advertisement

Het feit dat we weten dat we perfectionisten zijn, mag echter niet dienen als een alibi of een troost voor deze gewoonte, die lang duurt en schadelijk is voor onze gezondheid. Veel mensen weten niet dat onychophagie niet alleen een lelijke gewoonte is, maar ook ernstige infecties kan veroorzaken, het spijsverteringsstelsel beschadigen, hart- en vaatziekten kan veroorzaken, de tanden kan bederven en de vingers kan vervormen.

Stoppen is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Allereerst moeten we het echt willen, ten tweede moeten we de prikkels beheersen omdat we vaak merken dat we aan onze nagels bijten zonder het te beseffen. Ten slotte kan het handig zijn om je handen bezig te houden met een stressbal of andere objecten die de verleiding kunnen wegnemen.

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt