Zorgen zijn giftig voor de hersenen: zo houd je het onder controle en voorkom je dat ze veranderen in angst - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Zorgen zijn giftig voor de hersenen:…
Deze jongeren hebben een WhatsApp-groep opgericht om straten, parken en stranden in hun stad op te ruimen Deze fotograaf heeft een schattig stokstaartje vastgelegd: zijn foto's zullen je veroveren!

Zorgen zijn giftig voor de hersenen: zo houd je het onder controle en voorkom je dat ze veranderen in angst

Door Janine
3.864
Advertisement

Fysiologisch gezien is bij mensen de component van emoties ouder en krachtiger dan de rationele, daarom is het zinloos om te proberen een mechanisme te bestrijden dat inherent is aan de menselijke conditie. Het probleem is dat de gedachte, bewust of onbewust, dit evenwicht verstoort, de chemie van de hersenen verandert en een constante staat van zorg en alarm veroorzaakt. Deze aandoening is absoluut ongezond, dus we moeten leren ons op een “gezonde” manier zorgen te maken.

Als je je in een eeuwige staat van spanning, verdriet en depressie bevindt, raken alle psychofysische bronnen uitgeput, waardoor de realiteit veel zwaarder en moeilijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Men komt in de vicieuze cirkel van angst, dus de echte oorzaak van angst doet er niet langer toe, maar alle onwerkelijkheden en vervormde waarnemingen die zijn opgebouwd nemen het over.

Als je aan slapeloosheid lijdt, maak je je uiteindelijk veel zorgen over de kwaliteit van de rust, en deze angst zal het feit dat je niet kunt slapen alleen maar verergeren. Wanneer stressniveaus te hoog worden, is er ook een cognitieve achteruitgang, met negatieve effecten op concentratie, geheugen, begrip en het vermogen om beslissingen te nemen.

Volgens een studie van de Universiteit van Cambridge is het niet de bedoeling om te stoppen met je zorgen te maken over alles, maar om te leren hoe je het op de juiste, natuurlijke en functionele manier kunt doen. Een goede aanpak kan bijvoorbeeld zijn gedachten te analyseren, ze stuk voor stuk te ontmantelen, je realiseren dat ze vaak irrationeel zijn en niet verbonden zijn aan echte motivaties.

We moeten de realiteit nooit op een emotioneel niveau registreren door beslissingen te nemen naar aanleiding van onze gevoelens. Emoties moeten een middel zijn om contact te houden met onszelf, maar de keuzes moeten op logische basis en na goed na te hebben gedacht worden gemaakt.

Advertisement

Een andere strategie is stoom afblazen, zich uiten, emoties bevrijden en proberen te begrijpen. Meestal is de emotionele reactie slechts het topje van de ijsberg, de alarmbel van iets dat diep van binnen op de loer ligt en dat voor langere tijd ongemak veroorzaakt.

Zich op een gezonde manier zorgen maken betekent in essentie dat we iemands rationele en irrationele deel laten samenwerken - en niet tegenover elkaar stellen - door emoties te gebruiken als hefbomen om proactief en constructief te handelen.

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt