Zo kies je de beste bidon en zo maak je hem schoon, een praktisch alternatief voor plastic flessen

Janine

31 Augustus 2019

Zo kies je de beste bidon en zo maak je hem schoon, een praktisch alternatief voor plastic flessen
Advertisement

Het probleem van plasticvervuiling wordt een steeds vaker besproken onderwerp en gelukkig groeit het bewustzijn. De kleine dagelijkse gebaren die we allemaal kunnen doen om te voorkomen dat de situatie erger wordt, zijn er zoveel.

Het niet aan de natuur overdragen van nog meer moeilijk - zo niet onmogelijk - af te breken plastic, betekent ook dat de dingen om ons heen elke dag opnieuw moeten worden bekeken. Flessen behoren zeker tot de plastic voorwerpen die we het meest gebruiken. Een voordelige en vooral milieuvriendelijke oplossing kan dus zijn om uit een bidon te drinken. Laten we kijken hoe we de beste moeten kiezen en het op zijn best kunnen bewaren.

via Journal of Exercise Physiology

Advertisement
Amraepowell/Wikimedia

Amraepowell/Wikimedia

Steeds meer mensen besluiten om een bidon te kopen om altijd mee te nemen in plaats van de traditionele en vervuilende plastic flessen. De keuze is zeker lovenswaardig en ecologisch, maar vereist enige vooruitziende blik.

Allereerst is het beter om voor aluminium of roestvrij staal met verwijderbare bodem te kiezen, die makkelijker kunnen worden schoongemaakt. Die materialen garanderen stevigheid en duurzaamheid. Bovendien heeft het de voorkeur om een brede en niet te smalle opening te hebben, om het beter schoon te maken, liefst met een flessenborstel.

Elke dag drinken uit dezelfde bidon betekent het blootstellen aan het risico van besmetting met bacteriën, algen, schimmels en andere micro-organismen die de neiging hebben zich te verspreiden in vochtige omgevingen. Hoewel de materialen die de voorkeur hebben bij de aanschaf niet-toxisch zijn, lopen ook zij het risico op ziektekiemen, zoals een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond.

dirk schaefer/Wikimedia

dirk schaefer/Wikimedia

Maar maak je geen zorgen: als je maar niet vergeet om de bidon elke dag goed schoon te maken. Even omspoelen is niet voldoende. Indien mogelijk, is het noodzakelijk om de bidon met heet water en een beetje afwasmiddel te vullen, te sluiten, krachtig te schudden en vervolgens om te spoelen.

Dezelfde procedure moet worden toegepast op de dop en het mondstuk. Een natuurlijk alternatief kan azijn zijn, die je een paar uur laat weken, aangelengd met water. De eenvoudigste manier om deze flessen grondig te ontsmetten is echter altijd de vaatwasser, uiteraard als het mogelijk is om ze op hoge temperaturen te wassen. Kortom: met enige voorzorg wensen we je een goede bidon!

Advertisement