9 manieren waarop ouders ervoor zorgen dat kinderen een hekel hebben aan lezen, volgens deze Italiaanse auteur - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 manieren waarop ouders ervoor zorgen…
Deze jongen in een rolstoel bereikte dankzij zijn beste vriend de top van de Machu Picchu Hij koopt een verlovingsring, verstopt hem in een doosje McNuggets en doet een aanzoek

9 manieren waarop ouders ervoor zorgen dat kinderen een hekel hebben aan lezen, volgens deze Italiaanse auteur

Door Janine
870
Advertisement

De grote auteur van sprookjes en kinderliteratuur Gianni Rodari heeft geen introductie nodig; met zijn boeken en publicaties veranderde hij radicaal de manier van denken over de kindertijd en het onderwijssysteem van het naoorlogse Italië. Een groot voorstander van het onderwijzen van lezen, legde Gianni Rodari in zijn beroemde boek "Fantasy School" op een ironische manier (maar niet te) de 9 manieren uit waarop volwassenen lezen transformeren in een onaangename verplichting voor de kleintjes.

via: Maecla
foto: Pexels

Hier zijn de 9 manieren om kinderen te leren om een “hekel” te hebben aan lezen, volgens de Italiaanse auteur:

  • Het boek presenteren als een alternatief voor de tv: op deze manier werpen ouders een schaduw van straf en ergernis op tegen de geweigerde activiteit, terwijl volgens de auteur ook de televisie uit zijn tijd educatief en creatief voor het kind zou kunnen zijn; maar daarmee wordt het lezen zeker niet aangemoedigd.
  • Het boek presenteren als een alternatief voor stripboeken: volgens Rodari moet voorbij worden gegaan aan het hiërarchische systeem waarmee strips als "minder belangrijk" worden beschouwd in vergelijking met een goede roman voor kinderen; er is geen verband tussen het feit dat degenen die stripboeken lezen, niet graag meer uitdagender boeken zouden willen lezen.
  • Kinderen vertellen dat kinderen in het verleden meer lazen: je kunt niet koste wat kost een generatie of tijd die onze jongste kinderen helemaal niet hebben geleefd, met elkaar vergelijken.
  • Zeggen dat onze kinderen teveel afleiding hebben: het is aan de samenleving en hun organisatie om geldige educatieve alternatieven te bieden voor de nieuwere generaties...
  • Kinderen de schuld geven als ze niet graag lezen: voor Rodari is het te gemakkelijk om het gebrek aan passie voor het lezen de schuld te geven aan de kinderen; men moet een kwaliteitsverspreider zijn om de cognitieve groei van kinderen te kunnen stimuleren.
  • Het boek transformeren tot een martelwerktuig: het vele huiswerk dat de school van gisteren en vandaag heeft toegewezen, vergemakkelijkt de passie of liefde voor lezen niet, aangezien het boek door kinderen wordt gezien als hulpmiddel voor studeren en moeite doen.
  • Weigeren je kind voor te lezen: je moet weten hoe je met enthousiasme en passie kunt lezen; de stem van de ouder of de leraar zijn de enige volwassen gidsen die het kind heeft en kan volgen...
  • Niet voldoende keuze bieden: Rodari beveelt aan een kleine thuisbibliotheek voor het kind te maken, zodat het ook in alle rust thuis gestimuleerd kan worden om ze te gebruiken.
  • Verplichten om te lezen: het instrument van dwang is het instrument dat het minste effect zal hebben: de liefde voor lezen wordt niet door geweld onderwezen, maar is iets innerlijks en subjectiefs.

Beste moeders en vaders van tegenwoordig, de leer van Gianni Rodari, hoewel gedateerd met betrekking tot de ontwikkeling van de technologieën van vandaag, is altijd nuttig en actueel. Koester het!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt