De witte halve manen op de nagels: wat is het en wat kunnen ze onthullen over onze gezondheidstoestand - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De witte halve manen op de nagels: wat…
Op 98-jarige leeftijd gebruikt hij zijn spaargeld om een toevluchtsoord voor dieren te openen Kusjes van mamma verlichten pijn en genezen wonden: de wetenschap heeft dit bevestigd

De witte halve manen op de nagels: wat is het en wat kunnen ze onthullen over onze gezondheidstoestand

Door Janine
27.167
Advertisement

Ons lichaam is een complex mechanisme, bestaande uit vele elementen die op elkaar inwerken, allemaal met een specifieke functie. Ze zo goed mogelijk kennen, is essentieel om gezond te blijven, zelfs via details of kleine signalen die ons belangrijke informatie kunnen verschaffen.

We geven de nagels bijvoorbeeld niet altijd het belang dat ze verdienen. Deze delen van het lichaam zijn echter componenten die kunnen dienen als indicatoren voor onze gezondheidstoestand. In het bijzonder bevindt zich aan de basis van de nagel de lunula, een klein harder gedeelte, met een lichte kleur en variabele afmetingen. Heb je je ooit op zijn functies geconcentreerd?

via: Healthline

De lunula maakt deel uit van de nagelriem, dat wil zeggen het gebied waarin zich meer zenuwen, lymfe en bloedvaten bevinden. Het kan variabele afmetingen hebben zodat het soms niet zichtbaar is. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs verband te houden met een gezondheidsprobleem, hoewel in sommige gevallen een bijna onzichtbare lunula verband kan houden met bloedarmoede, ondervoeding of depressie, evenals schildklierproblemen.

De halve maantjes zijn soms echter beter zichtbaar op sommige vingers (met name de duimen) en minder op andere, en dit is ook een over het algemeen normale factor. In de meeste gevallen betekent het niet hebben van lunula’s op de vingers niet dat je gezondheidsproblemen hebt. Desondanks is het handig om ze van tijd tot tijd te controleren. Als je hem op een bepaalde nagel niet meer ziet waar het eerder wel aanwezig was, of als ze van vorm, grootte of kleur veranderen en andere symptomen vertonen, is het nuttig om een arts te raadplegen voor een diagnose.

Juist de kleur is een ander onderscheidend en variabel kenmerk van de lunula. Gewoonlijk is een gezonde lunula ivoorkleurig. Als dit deel van de nagel echter de neiging heeft grijs te worden, kunnen we te maken hebben met noodzakelijke tekorten aan voedingsstoffen. Als de lunula’s paars zijn wordt deze kleur geassocieerd met hoofdpijn of duizeligheid, en kunnen er circulatieproblemen zijn.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat het, wanneer een abnormale kleur van dit deel van de nagel wordt opgemerkt, nuttig is om op andere gerelateerde symptomen te letten.

Zoals altijd, gezien de complexiteit van het onderwerp, herinneren we je eraan dat de informatie in dit artikel louter informatief is. Je moet je gezondheid serieus nemen: daarom is het essentieel om altijd een arts te raadplegen als er problemen of afwijkingen optreden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt