Coronavirus, de oproep van autoriteiten en organisaties om dieren niet in de steek te laten: ze zijn niet besmettelijk

Janine image
door Janine

07 April 2020

Coronavirus, de oproep van autoriteiten en organisaties om dieren niet in de steek te laten: ze zijn niet besmettelijk
Advertisement

De wereldwijde opkomst van het Coronavirus heeft verschillende verontrustende gevolgen. Een fenomeen dat veel landen treft waar gevallen van besmetting toenemen, is het achterlaten van dieren. Hoewel het een praktijk is die helaas altijd bestaat, verhoogt Covid-19 het aantal gevallen van huisdieren waar de mens, uit angst voor besmetting, van af wil.

Daarom volgen oproepen en aanbevelingen van bekende organisaties en persoonlijkheden elkaar op, zodat men beseft dat deze angst in werkelijkheid ongegrond is.

via Ansa

Advertisement
Pexels

Pexels

In situaties zoals wij die ervaren, waarbij paniek zich met het grootste gemak onder de mensen verspreidt, ook door fake news, is het goed om duidelijkheid te scheppen en altijd te vertrouwen op betrouwbare bronnen. Huisdieren betalen ook deze keer de prijs, omdat veel mensen ze in de steek laten, ervan overtuigd dat ze het coronavirus op de een of andere manier op mensen kunnen overdragen.

Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze theorie ondersteunt, maar alsof het al zomer is - wanneer honden en katten meer in de steek worden gelaten - zijn er sinds het uitbreken van de pandemie veel gevallen van dieren die op straat zijn achtergelaten.

Advertisement
Pikrepo

Pikrepo

Zo heeft het Rode Kruis in Italie via de campagne #noinonsiamocontagiosi bijvoorbeeld een oproep gedaan aan alle burgers. De organisatie herinnert mensen eraan dat het, zoals nooit tevoren, nodig is om voor je trouwe viervoeters te zorgen en altijd te vertrouwen op officiële bronnen. Verschillende namen uit de Italiaanse showbizz hebben zich hierbij aangesloten en herinneren iedereen eraan dat honden en katten Covid-19 niet kunnen oplopen of overdragen.

In Frankrijk zijn, wederom naar aanleiding van de beperkende maatregelen die door het Coronavirus zijn genomen, verschillende opvangplaatsen en faciliteiten voor assistentie voor dieren gesloten, en ook hier is het fenomeen achterlating toegenomen. Om deze reden hebben de autoriteiten van het land iedereen uitgenodigd om niet naar de berichten over honden, katten en virussen te luisteren, maar om met menselijkheid en verantwoordelijkheid te handelen en veel ellende op straat voor veel onschuldige dieren te vermijden.

Pxhere

Pxhere

We hopen dat aan deze oproepen gehoor wordt gegeven en dat steeds minder mensen over de hele wereld zich zullen laten leiden door paniek en fake news, waardoor de gezondheid en veiligheid van hun trouwe viervoetige vrienden wordt beschermd.

Advertisement