Covid-19: een expert in het ontsmetten van woningen geeft ons 5 handige tips om het huis beter te desinfecteren

Janine image
door Janine

23 Maart 2020

Covid-19: een expert in het ontsmetten van woningen geeft ons 5 handige tips om het huis beter te desinfecteren
Advertisement

De pandemie van het Coronavirus is onderhand een realiteit die veel mensen over de hele wereld treft. De besmettingen nemen toe, evenals de ongemakken van al diegenen die te maken hebben met de beperkende maatregelen van de autoriteiten om een nog grotere verspreiding van de besmetting te voorkomen.

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om alles wat we dagelijks doen uit te voeren met het oog op hygiëne en bescherming tegen besmettelijke agentia, is het beter dan ooit om in deze richting te werken. Daarom kwam Matteo Fadenti, Italiaanse specialist in het ontsmetten van omgevingen en het voorkomen van risico's op de werkplek, tussenbeide om het belang van schoonmaken te herhalen, met 5 tips om het op zijn best in de praktijk te brengen.

via Yahoo Finance

Advertisement
Pxhere

Pxhere

1. Verwijder de schoenen en maak de vloeren goed schoon

Het is essentieel, vooral in een tijd als die we ervaren, om bacteriën en virussen weg te houden van de plaatsen waar we elke dag leven. Om dit te doen, is het altijd goed om de schoenen onmiddellijk uit te trekken zodra je thuiskomt: een advies dat altijd geldig is, en nu meer dan ooit. Wat betreft de vloeren, om ze te desinfecteren, na het verwijderen van het vuil met een bezem of stofzuiger, is een reinigingsmiddel, op basis van alcohol of chloor, nuttig.

2. Let op sponzen, poetslappen en doeken

Het kiezen van de hulpmiddelen waarmee we schoonmaken is geen secundaire voorzorgsmaatregel. Mede dankzij deze zullen we in feite de beste resultaten kunnen behalen. Doeken, poetslappen en sponzen moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om hardnekkige vuilresten te voorkomen. Het beste, maar zeker onderhevig aan meer verspilling, is het gebruik van wegwerpproducten. Vooral sponzen moeten worden gedesinfecteerd door ze met specifieke producten schoon te maken, juist omdat ze veel absorberen.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

3. Welk ontsmettingsmiddel?

Alcohol, bleekmiddel, azijn, specifieke wasmiddelen. In de tijd van het coronavirus, wanneer het reinigen van objecten en oppervlakken die algemeen worden gebruikt een basisbehoefte is geworden, is deze vraag een must. Vooral alcohol lijkt behoorlijk effectief in het bestrijden van Covid-19. Aangelengd met water - van 60 tot 90% - kan het ons een eenvoudige en concrete hulp bieden om ons te beschermen.

4. Reinig de tafels, werkbladen, grepen en schakelaars zo goed mogelijk

Denk er eens over na: bureaus, tafels, werkbladen zijn allemaal oppervlakken waarmee we direct of indirect, afhankelijk van de gelegenheid, in aanraking komen. Daarom is het erg belangrijk dat ze op de beste manier schoon en gereinigd worden gehouden, vooral tijdens de gezondheidsnoodsituatie waarin we leven met het Coronavirus. Volgens Fadenti moet de keukentafel altijd worden ontsmet voordat er aan wordt gegeten. Dit geldt vooral wanneer we er, misschien per ongeluk, boodschappentassen of andere dingen die mogelijk in contact zijn geweest met menselijk speeksel op zetten. Dingen die we ons zelden herinneren schoon te maken, maar altijd aanraken? Deurkrukken en lichtschakelaars.

Marco Verch/Flickr

Marco Verch/Flickr

5. Met stoom ben je zeker

Veel mensen in huis hebben apparaten om schoon te maken met stoom. Deze techniek kan ook nuttig zijn om onze huizen te beschermen tegen Covid-19, een onzichtbare maar verraderlijke vijand. Stoom steriliseert en desinfecteert, mede dankzij hoge temperaturen: daarom is het een redelijk veilige methode om te gebruiken.

Het is belangrijk om in ieder geval te onthouden om altijd desinfecterende producten te gebruiken zoals voorgeschreven door hun fabrikanten. De doeltreffendheid varieert naargelang vele factoren en onze gezondheid moet bij reinigingsprocessen altijd in de gaten worden gehouden: daarom is het goed om niet te overdrijven met agressieve en potentieel schadelijke stoffen. Met een paar extra dagelijkse voorzorgsmaatregelen kunnen we gerust zijn en het virus buiten de deur houden!

Advertisement