Covid-19: schoenen zo mogelijk buiten de deur laten staan is belangrijk om ons en anderen te beschermen

Janine

30 Maart 2020

Covid-19: schoenen zo mogelijk buiten de deur laten staan is belangrijk om ons en anderen te beschermen
Advertisement

Om het hoofd te bieden aan een wereldwijde noodsituatie als die van het Coronavirus, kan ieder van ons, zelfs met kleine gebaren, veel doen om zichzelf en anderen te beschermen. De mogelijkheden om in contact te komen met oppervlakken en objecten die mogelijk drager zijn van bacteriën en virussen zijn in normale situaties al niet gering: laat staan in een pandemisch moment, waarin het bestrijden van een onzichtbare vijand moeilijk maar noodzakelijk is.

Thuis blijven en als je toch naar buiten moet, afstand houden, zijn niet de enige voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen. Ook het desinfecteren van alles dat mogelijk met andere mensen in aanraking is gekomen is belangrijk, zeker als we terugkomen vanuit bijvoorbeeld supermarkten, openbaar vervoer of kantoren. Kleding die bij thuiskomst bijzonder veel risico kan lopen, zijn schoenen. Daarom is het belangrijk om ze te verwijderen en ze zo mogelijk buiten onze huizen te laten.

via Huffpost

Advertisement

freestockphotos

De zool van een schoen is een bijzonder vruchtbare bodem voor bacteriën, schimmels en virussen. Het Coronavirus is hierop geen uitzondering en gezien de grote verspreiding door middel van druppels speeksel is het niet uitgesloten dat onze schoenen aangetast kunnen worden. Aangezien de verblijftijd van schadelijke deeltjes op oppervlakken nog wordt bestudeerd, moet er rekening mee worden gehouden dat deze zich er zouden kunnen nestelen.

Omdat schoenen zijn gemaakt van materialen zoals rubber, PVC, plastic of leer, zijn de ontvangstniveaus van de deeltjes erg hoog omdat het vaak oppervlakken zijn die lucht, vocht en vloeistoffen vasthouden.

Pxhere

In afwachting van bevestiging en nauwkeurige gegevens over de verblijftijd van het virus op de oppervlakken om ons heen, raden experts daarom aan om alles wat we het meest aanraken vaak te desinfecteren - uiteraard volgens de voorschriften van de producten die we gebruiken om bedwelming te voorkomen - en, wat betreft schoenen, om ze buiten te laten staan of in ieder geval niet door alle kamers te lopen waar we ons dagelijks bevinden.

Net iets meer aandacht dan normaal, misschien door gebaren die we overbodig of overdreven vinden, om een bijdrage te leveren aan onze veiligheid, maar ook aan die van onze dierbaren en vele andere mensen.

Advertisement

Felipe Esquivel Reed/Wikimedia

Advertisement