Coronavirus: deskundig advies om de boodschappen thuis te desinfecteren en het risico op besmetting te verminderen

Janine image
door Janine

05 April 2020

Coronavirus: deskundig advies om de boodschappen thuis te desinfecteren en het risico op besmetting te verminderen
Advertisement

De Coronavirus pandemie is een noodsituatie waar we helaas al weken mee moeten leven. Elke dagelijkse actie en relatie met de samenleving buitenshuis, is in deze situatie veranderd en het is bekend dat er nauwkeurige voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om onszelf en anderen te beschermen. Een van de weinige redenen waardoor we de deur uit kunnen - en vaak moeten - gaan, is om boodschappen te doen.

Het is in deze omstandigheid dat we wat extra aandacht moeten schenken, gezien het uitzonderlijke karakter van de situatie. Adviezen en het nieuws volgen elkaar constant op, wat in veel gevallen voor verwarring zorgt. Hier willen we echter wat dingen op een rij zetten betreft de boodschappen die we mee naar huis nemen nadat we in de winkel zijn geweest, en hoe we ons moeten gedragen om het risico op besmetting te beperken.

via Healthline

Advertisement
Pexels

Pexels

Laten we beginnen met te zeggen dat het grootste risico, wanneer we boodschappen doen, het nauwe contact met andere mensen is. Dit betekent in ieder geval dat het raadzaam is om afstand te houden van de mensen om ons heen en anderen uit te nodigen om zich te verplaatsen als ze te dichtbij komen.

Het is duidelijk dat we niet kunnen voorkomen dat we de producten die we nodig hebben, aanraken en mee naar huis nemen. Volgens Charlotte Baker, hoogleraar epidemiologie aan het Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine, moeten we er altijd van uitgaan dat alle objecten en oppervlakken in de supermarkt door iemand anders vóór ons zijn aangeraakt, inclusief potentieel besmette mensen.

Daarom moet, volgens de deskundige, aandacht worden besteed als we met de boodschappen thuiskomen. Elizabeth Andress, professor aan de Universiteit van Georgia, suggereerde dat je, voor extra veiligheid, ervoor kunt kiezen om dozen, blikjes en voedselverpakkingen eenmaal thuis te desinfecteren of om alles wat uit de verpakking kan worden verwijderd, weg te gooien.

Advertisement
Pexels

Pexels

Daarna is het goed om tafels, meubels en oppervlakken schoon te maken en te desinfecteren waar we de boodschappen hebben neergezet en, als we herbruikbare tassen hebben gebruikt, ook deze te reinigen. Het is duidelijk dat, zoals vaak wordt herhaald, het na het doen van dit alles essentieel is om je handen te wassen en je gezicht niet aan te raken terwijl we de levensmiddelen opruimen.

Was in geen geval het voedsel met zeep, omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Je kunt beter water met wat bicarbonaat gebruiken. Het is dus niet nodig, zoals we weleens horen, om de boodschappen 3 dagen te laten staan voordat je er gebruik van kunt maken.

Let gewoon goed op als je de boodschappen in huis brengt en maak, indien mogelijk, de verpakkingen schoon of gooi ze weg. Wat extra opofferingen zijn nodig om er zeker van te zijn dat we al het mogelijke hebben gedaan om ons tegen het virus te beschermen!

Pxfuel

Pxfuel

Advertisement