Het onderhouden van goede communicatie is essentieel als je een langdurige relatie wilt voortzetten

Janine image
door Janine

02 Mei 2020

Het onderhouden van goede communicatie is essentieel als je een langdurige relatie wilt voortzetten
Advertisement

Veel stellen gaan uit elkaar na een middellange periode van misverstanden, ruzies en wederzijdse ergernissen die er natuurlijk nooit aan het begin van de relatie waren. Het lijkt misschien banaal, maar als je een langdurige relatie wilt laten werken, moet je bereid zijn naar de ander te luisteren en al onze behoeften, onze genegenheid en onze onzekerheden te uiten: communiceren met je partner is de eerste stap om een relatie te laten werken, en het is ook de meest essentiële. Correcte communicatie is het fundament waarop de basis van een goede, solide en duurzame relatie wordt gelegd.

via Youtube / TEDx Talks

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Onopgeloste kwesties en problemen die nooit besproken worden, kunnen voor ergernissen zorgen, waarbij we het risico lopen een relatie te "vergiftigen" die ons in plaats daarvan vreugde en geluk had kunnen geven. Als we doorgaan met het voeden van ruzies en misverstanden, zullen we te maken krijgen met een emotionele afstand die gaandeweg elke dag steeds meer zijn weg zal vinden. Dit alles kan gebeuren zonder communicatie. We mogen nooit aannemen dat onze wederhelft precies weet wat er in ons hoofd omgaat: we kunnen geen antwoord van onze partner verwachten - en bovendien een juist antwoord! - als we hem/haar enkele essentiële elementen niet hebben meegedeeld.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Je gevoelens uiten aan je partner, net als het gedrag dat we niet leuk vinden, is essentieel. We moeten altijd uitgaan van het idee dat twee mensen heel verschillend van elkaar zullen zijn en dat het niet mogelijk (en zelfs niet eerlijk) is om voor de ander te veranderen, maar het is ook waar dat als iets ons niet bevalt, we de plicht hebben om het te zeggen. Onthoud: degenen die dicht bij ons staan, hoeveel ze ook van ons houden, kunnen onze gedachten niet lezen. Dus de volgende keer dat de liefde van je leven onbewust iets ondraaglijks doet, onderga het dan niet zonder uitleg, maar probeer je standpunt diplomatiek uit te leggen. Als communiceren belangrijk en gezond is voor de relatie, kan “te veel communiceren” de relatie in gelijke mate beschadigen.

Er zullen altijd verschillen en kleine ruzies zijn, maar het belangrijkste is om te weten hoe je ermee om moet gaan door opbouwend te praten, zonder vervelend te worden.

Advertisement