Een kapster blijft open tijdens de lockdown en wordt veroordeeld tot 7 dagen gevangenisstraf: "Ik moet mijn kinderen te eten geven"

Janine image
door Janine

09 Mei 2020

Een kapster blijft open tijdens de lockdown en wordt veroordeeld tot 7 dagen gevangenisstraf: "Ik moet mijn kinderen te eten geven"
Advertisement

De economische gevolgen van de wereldwijde Coronavirus-pandemie zijn onderhand bij velen bekend. De behoefte aan afstand tussen mensen en om de besmettingen te beperken, heeft geleid tot het sluiten van alles wat niet strikt noodzakelijk was, met duidelijk verlies van inkomsten voor degenen die bij een van de vele activiteiten werkzaam waren.

De vrouw waarover we je gaan vertellen, is een van deze mensen. Gedreven door noodzaak besloot ze tegen de door de autoriteiten opgelegde lockdown in te gaan en weigerde haar kapsalon te sluiten. Om deze reden kreeg ze een straf die voor veel verdeeldheid zorgt.

via CBS DFW

Advertisement
CBSDFW/Youtube

CBSDFW/Youtube

We bevinden ons in Texas, een Amerikaanse staat waar de beperkende maatregelen als gevolg van Covid-19 hebben geleid tot de sluiting van onder meer kapsalons. Shelley Luther heeft deze bevelen overtreden en besloot haar kapsalon meer dan 2 weken eerder dan gepland te heropenen. De motivatie kan in sommige opzichten ook begrijpelijk zijn: de vrouw rechtvaardigde in feite haar ongehoorzaamheid met de dringende behoefte om geld te verdienen om “haar gezin te voeden”.

Maar in een dergelijke bijzondere en ernstige situatie die de Verenigde Staten - en de rest van de wereld - ervaart door het virus, staan persoonlijke behoeften en moeilijkheden voor veel mensen gedwongen op de achtergrond. En om deze reden ontving de vrouw onmiddellijk een brief van de rechter van Dallas County waarin haar werd bevolen onmiddellijk te sluiten.

Advertisement
CBSDFW/Youtube

CBSDFW/Youtube

Als reactie hierop maakte Shelley de kwestie openbaar en weigerde ze haar bedrijf te sluiten. De gevolgen waren ernstig voor haar: ze ontving niet alleen een boete van $7.000, maar - gezien haar aanhoudende terughoudendheid om zich te verontschuldigen voor haar gedrag - werd de vrouw ook veroordeeld tot 7 dagen gevangenisstraf.

Een harde en voorbeeldige beslissing, gerechtvaardigd door de rechtbank met de voortdurende weigering van de vrouw om “haar excuses aan te bieden voor haar respectloze gedrag jegens de instellingen en de hele gemeenschap”. De rechters stonden er op dat, in een uitzonderlijk ernstige situatie als deze, niemand het zich kan veroorloven alleen te handelen volgens zijn persoonlijke behoeften, zij het rechtvaardig en heilig.

CBSDFW/Youtube

CBSDFW/Youtube

Luther antwoordde echter dat ze niet bang was voor sancties en zich helemaal niet egoïstisch gedroeg, gezien de noodzaak om te verdienen om te leven. Een verhaal dat perfect past bij de tijd waarin we leven en die zeker controversiële aspecten heeft. Het enige dat overblijft, is hopen dat dit allemaal snel zal eindigen en dat iedereen weer terug kan keren naar de normaliteit.

Advertisement