8 gunstige effecten van een koude douche op lichaam en geest

Janine image
door Janine

06 Juli 2020

8 gunstige effecten van een koude douche op lichaam en geest
Advertisement

Het lijkt misschien gek, maar regelmatig een koude douche nemen in plaats van warm of lauw water kan enkele fundamentele aspecten van onze fysieke en mentale gezondheid verbeteren; een koude douche kan in het algemeen de wilskracht en de reactie van het zenuwstelsel op externe prikkels versterken. Wanneer je regelmatig koude douches neemt, zul je vaak drastische veranderingen opmerken in het immuun- en lymfatische systeem, de bloedsomloop en de spijsvertering van het lichaam.

via Health Line

Advertisement
Ivan Radic/Flickr

Ivan Radic/Flickr

  • Het verhoogt de circulatie in het lymfestelsel: het lymfestelsel bestaat uit vaten die door het hele lichaam lopen om afval, bacteriën en microben uit cellen helpen te verwijderen. Aangezien het lymfestelsel het lichaam helpt zichzelf te reinigen, kan een teveel aan gifstoffen dit delicate systeem verstoren; koud water helpt bij het samentrekken van de lymfevaten, waardoor het lymfestelsel lymfevloeistoffen door het lichaam kan pompen. Het afval wordt op zijn beurt geëlimineerd. Koude douches verhogen ook de werking van het immuunsysteem omdat witte bloedcellen alle gifstoffen in de lymfevloeistof helpen vernietigen.

  • Het verbetert de cardiovasculaire circulatie: slechte cardiovasculaire circulatie vertraagt ​​en verdikt het bloed, wat het hart kan belasten. Als dit niet goed werkt, kan dit gemakkelijk leiden tot een hartaanval of beroerte. Door de bloedsomloop te versnellen, kan het bloed echter beter door het lichaam stromen en het metabolisme versnellen; door onderdompeling in koud water, stroomt het bloed onmiddellijk naar de vitale organen om ze te beschermen tegen de extreme temperatuurverandering, daarom moet het hart bloed door de bloedvaten pompen en naar de vitale organen om ze van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien. Als je regelmatig koude douches neemt, merk je een aanzienlijk verschil in je bloedsomloop.

  • Het vermindert spierontsteking: koude douches helpen de bloedvaten te vernauwen, waardoor zwelling en ontsteking worden verminderd. Veel professionele atleten nemen om deze reden na een training een bad in ijswater: het helpt de lichaamstemperatuur te verlagen en pijn te verlichten. Iedereen kan echter profiteren van koude douches na trainingen of na uitputtend huishoudelijk werk. Als je chronische ontstekingen hebt, probeer dan een koude douche als natuurlijke remedie.

  • Het helpt om af te vallen: onderzoekers hebben onthuld dat het nemen van een koude douche bruin vet stimuleert, dat wordt geactiveerd bij koude temperaturen. Bruin vet helpt bij het elimineren van gevaarlijk wit vet, dat zich ophoopt rond organen en de taille. Koude douches kunnen daarom gemakkelijk een gezonde levensstijl integreren om de inspanningen om af te vallen te vergroten

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Het vermindert pijn en zwelling: de lage temperaturen van ijs en kou helpen de bloedvaten te vernauwen, wat ontstekingen vermindert die pijn en zwelling kunnen veroorzaken. Koude douches kunnen ook de zenuwuiteinden verdoven die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van een pijnsignaal naar de hersenen.

  • Het maakt de huid en het haar gezonder: als je chronisch droog haar of een droge huid hebt, kunnen koude douches ervoor zorgen dat ze er weer glanzend en gezond uitzien. Koud water verkleint de poriën en verstevigt de huid, het vermindert ook het aantal oliën dat de huid produceert bij hoge temperaturen; warme douches irriteren en drogen de huid, waardoor de huid hydratatie verliest. Koud water helpt de haarzakjes te stimuleren, waardoor de vitaliteit en lengte toenemen.

  • Het versnelt de afkoelende reactie van het lichaam: als je net hebt getraind in de sportschool of in de tuin hebt gewerkt, zal een verfrissende douche je een goed gevoel geven op je huid. Artsen raden aan om je lichaam in koud water onder te dompelen als je lijdt aan oververhitting of een hitteberoerte, omdat dit je lichaamstemperatuur onmiddellijk verlaagt.

  • Het maakt je gelukkiger: uit onderzoek uit 2007 is gebleken dat koude douches, samen met traditionele remedies zoals farmaceutische pillen en therapie, de stemming kunnen verbeteren en andere symptomen van depressie kunnen verlichten; koude douches helpen bij depressies omdat koud water stemmingsverbeterende neurotransmitters veroorzaakt, die het geluksniveau kunnen verhogen. Een andere casestudy toonde aan dat de proefpersonen zich na vier maanden zwemmen in koud water in de winter levendiger en actiever voelden dan de groep van het experiment.

Iedereen klaar om lekker te douchen... met de koude kraan open?

Advertisement