Enkele praktische tips om met een ​​zeer opvliegend of agressief kind om te gaan

Janine image
door Janine

18 Juli 2020

Enkele praktische tips om met een ​​zeer opvliegend of agressief kind om te gaan
Advertisement

Onnodig te denken dat er positieve emoties en negatieve emoties bestaan; meestal doen we niets anders dan op de voorgrond plaatsen en alles naar voren brengen wat positief voor ons is en ons gelukkig maakt, en al het slechte, verdrietige, negatieve overtreft. Kort gezegd: negatieve emoties moeten niet worden getoond. Maar de moderne psychologie vertelt ons dat met alle emoties, van welk type dan ook, eenvoudig moet worden omgegaan, niet verborgen.

via Psychology Today

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Een probleem waar moeders en vaders dagelijks mee te maken hebben met kinderen die nogal opvliegend zijn: wat te doen als ons kind vaak boos wordt, woede-uitbarstingen heeft, tegenstrijdige en zogenaamde “negatieve” emoties ervaart? Feit is dat woede een primaire emotie is die in sommige gevallen ons leven kan redden. We hebben het allemaal meegemaakt en bij bijvoorbeeld een 1-jarige is het normaal. Het is het gevoel dat we hebben wanneer iemand ons beledigt, wanneer we ons gefrustreerd, genegeerd, afgewezen, bedreigd voelen of wanneer er een verlies is.

Boosheid komt vaak voor bij jonge kinderen in deze vormen: niet goed slapen, honger hebben, zich niet lekker voelen, zich niet op hun gemak voelen bij mensen die geen familie zijn van hun vader en moeder; de kleintjes hebben vooral problemen met het kanaliseren van hun emoties, omdat ze ze amper kunnen leren kennen, dus ze zullen ze op de verkeerde manier kanaliseren: agressie.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Dus, lieve moeders en lieve vaders, wat te doen om onze kleintjes te leren hun negatieve emoties te beheersen en te begrijpen? De sleutel is om te proberen te begrijpen dat het antwoord op hun opvliegendheid niet ligt in een gewelddadige reactie of in andere woede: in deze gevallen moet de ouder altijd klaar staan ​​om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt. Adem langzaam in en uit en probeer te kalmeren en dan een van deze acties uit te voeren: ga weg van de plaats waar je kind huilt of boos wordt, of probeer hem te omhelzen, of vraag hem om een ​​activiteit met je te doen die hem zal ontspannen.

Op deze manier leer je hem dat woede ook correct kan worden gekanaliseerd en als hij opgroeit, zul je zien dat hij het alleen kan.

Advertisement