Deze kwieke oma studeerde af op 87-jarige leeftijd met een handgeschreven scriptie: een recordbrekende studente

Janine image
door Janine

01 September 2020

Deze kwieke oma studeerde af op 87-jarige leeftijd met een handgeschreven scriptie: een recordbrekende studente
Advertisement

Motto's en spreekwoorden als "Examens eindigen nooit" of "Je stopt nooit met leren" zijn niet alleen echt, maar worden soms ook daadwerkelijk in praktijk gebracht. In feite besluiten veel mensen, om de meest uiteenlopende redenen, om te beginnen aan of hun studie te hervatten op een wat oudere leeftijd.

De hoofdrolspeelster van het verhaal dat we je gaan vertellen, is echter een van die mensen die erin slagen een record te vestigen en een voorbeeld van doorzettingsvermogen en vastberadenheid te worden.

via G1

Advertisement
G1.com

G1.com

Luisa Valencic Ficara studeerde af in de voedingswetenschappen op de prille (om het zo te zeggen) leeftijd van 87 jaar. De vrouw is geboren in Italië maar is ruim 40 jaar geleden geëmigreerd naar Brazilië. Gedurende haar leven woonde ze ook op andere plaatsen in Zuid-Amerika, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Na verschillende keren verhuisd te zijn, vestigde ze zich uiteindelijk in Sao Paulo. Het verlies van haar man en zus viel haar zwaar. Haar "therapie" om deze zware verliezen te verwerken, was het hervatten van haar studie.

Ze besefte dat de beste manier om op verdriet te reageren zou zijn door energie en passie in iets constructiefs te stoppen, en dat deed ze dus ook. Aanvankelijk had ze twijfels en angsten om aan dit ongelooflijke avontuur te beginnen, gezien haar leeftijd.

Advertisement
G1. com

G1. com

Met het verstrijken van de tijd verdwenen haar twijfels echter. De verdienste was zeker haar wilskracht, maar ook van al degenen die haar steunden en motiveerden. Ze schreef haar proefschrift zelfs helemaal met de hand! Op de dag van de diploma-uitreiking kwam de hele universiteit bijeen om het te vieren. Haar jonge klasgenoten zaten op de eerste rij om haar toe te juichen. De warmte van die aanhankelijke menigte was een grote troost voor haar. Het vulde gedeeltelijk de afwezigheid van familieleden die er niet konden zijn om in die vreugde te delen.

Voor Luisa is deze mijlpaal een nieuw uitgangspunt geworden. Ze is zelfs van plan om haar studie voort te zetten, dit keer in vreemde talen. Op 87-jarige leeftijd werd ze een leerlinge, maar slaagde erin iedereen een geweldige les te geven.

Advertisement