Peetmoeder zijn is een grote eer: je wordt een spirituele gids en "tweede moeder" van een kind dat nog in de luiers zit

Janine image
door Janine

25 September 2020

Peetmoeder zijn is een grote eer: je wordt een spirituele gids en "tweede moeder" van een kind dat nog in de luiers zit
Advertisement

De peetmoeder zijn van een pas geboren baby is een van de mooiste dingen die een vrouw in haar leven kan ervaren. Het aanvaarden van deze “eer” is niet alleen een voorrecht en een vorm van enorm vertrouwen tussen de peetmoeder "in pectore" en de ouders van het kind, die een hechte vriendschap hebben, maar het is ook een grote ethische en spirituele verantwoordelijkheid: de peetmoeder, en natuurlijk ook de peetvader, moet een echte “gids” voor het kind zijn.

via You Are Mom

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Gewoonlijk zijn het in christelijke landen de ouders die de namen van de peetvader en peetmoeder kiezen tijdens de doopceremonie van het kind; de moeder kiest de naam van de peetmoeder, de vader die van de peetvader. Hoewel beiden daarom een ​​fundamentele rol spelen in de opvoeding en ontwikkeling van de pasgeborene, is het de peetmoeder die veel verantwoordelijkheid en voorrecht voelt.

In feite hoeft de peetmoeder die door de moeder van het kind wordt uitgekozen niet per se een naast familielid te zijn: vaak is het zo dat ze een goede vriendin is, met wie er een vertrouwensrelatie is die veel verder gaat dan bloedbanden…

Advertisement
Pikist

Pikist

Wanneer een moeder de juiste persoon kiest om de peetmoeder van haar kind te zijn, betekent dit dat ze al haar vertrouwen en genegenheid in de handen van een vertrouwde vrouw legt, die onvervangbaar in zijn of haar leven is: een persoon die, bij afwezigheid van de ouders, elke reden of onvoorspelbaarheid van het leven, in staat zal zijn om hun plaats in te nemen, het op te voeden, te sturen en bovenal het kind te begeleiden naar een gezonde en oprechte persoonlijke groei en ontwikkeling.

Geen kleine verantwoordelijkheid, die van de peetmoeder van een dopeling, een geestelijke plicht die in het praktische leven van elke dag een aansporing wordt om goed te doen, om te zorgen voor een schepsel dat, hoewel het misschien geen genetische band met ons deelt, is verbonden met ons lot door een relatie van extreem vertrouwen en genegenheid jegens de ouders. En dat is nogal wat!

Advertisement