"Vraag de kinderen om toestemming voordat je hun luier verschoont”: de mening van de psycholoog roept een bittere discussie op

Janine image
door Janine

08 Oktober 2020

"Vraag de kinderen om toestemming voordat je hun luier verschoont”: de mening van de psycholoog roept een bittere discussie op
Advertisement

Kinderen grootbrengen en opvoeden is niet eenvoudig, de moeilijkheden waarmee elke ouder dagelijks te maken heeft, zijn talrijk en het is zeker niet gemakkelijk om altijd sereniteit en de dingen die te doen zijn te combineren. Kinderen kunnen dingen beleven als dwang of “misbruik”, die voor moeders en vaders volkomen normaal zijn, misschien zelfs verplicht. Juist hieruit kunnen de grootste contrasten ontstaan, zowel in de kindertijd als op oudere leeftijd.

De mening van pedagoog Deanne Carson over educatieve methoden met kinderen heeft geleid tot veel ophef op internet en daarbuiten. Wat stelde de expert voor? Volgens haar moeten ouders hun kleintjes om toestemming vragen voordat ze hun luier verschonen, zodat ze van kleins af aan een "cultuur van instemming" kunnen creëren over relaties met het lichaam.

via Independent

Advertisement
"Vraag de kinderen om toestemming voordat je hun luier verschoont”: de mening van de psycholoog roept een bittere discussie op - 1

Volgens Carson zouden moeders of vaders vóór het verschonen hun baby's moeten aanspreken met zinnen als "Ik ga je nu een schone luier omdoen, oké?" en vervolgens met lichaamstaal duidelijk maken dat ze doen alsof ze wachten op hun toestemming, op hun antwoord. Hoewel dit antwoord niet zal komen, vanwege het onvermogen van kinderen om als volwassene te communiceren, kan deze houding volgens de psycholoog nuttig zijn voor kinderen om te leren bewust te worden van wat er met hun lichaam gebeurt.

Een nuttig gedrag, aldus Carson, ook voor al die dramatische gevallen van kindermishandeling, waarbij kinderen leren hoe ze zich met hun lichaam moeten gedragen, een manier zou zijn om ze veiliger en bewuster te maken van wat er gebeurt.

De uitspraken van de expert, zoals vaak gebeurt bij zulke sterke argumenten, kregen veel publiciteit. De opschudding die ze veroorzaakte was echt enorm, en er was geen gebrek aan mensen die met ironie en in sommige gevallen zelfs met harde en verwerpelijke woorden reageerden op wat ze had gezegd. Velen hebben er echter vaak terecht op gewezen dat het verschonen van de vuile luier van een kind vooral een kwestie is van reinheid en hygiëne, en geen enkele ouder zou moeten aarzelen om dat te doen.

Advertisement
Sellers Patton/Wikimedia

Sellers Patton/Wikimedia

De kritiek was zo talrijk dat Carson haar sociale media-accounts tijdelijk moest sluiten na haar beweringen. Later besloot ze echter te reageren op opmerkingen van gebruikers. "Sommige mensen hebben ervoor gekozen me belachelijk te maken, ook vanwege mijn uiterlijk - zei ze - maar het werk dat we doen om consensus te bereiken bij kinderen met kinderen, leraren en ouders is de beste methode om misbruik te voorkomen".

We twijfelen er niet aan dat het principe van deze suggestie zeker juist en belangrijk is; je vraagt ​​je echter af of deze methode in de praktijk met een kind serieus toepasbaar zijn of dat ze in sommige opzichten zelfs tot meer stress voor moeders en vaders kunnen leiden.

Advertisement