Vaarwel vochtigheid in huis: hoe je voor een paar cent zelf een ontvochtiger maakt

Janine image
door Janine

13 Maart 2021

Vaarwel vochtigheid in huis: hoe je voor een paar cent zelf een ontvochtiger maakt
Advertisement

De luchtvochtigheid in huis mag nooit boven of onder bepaalde niveaus komen, vooral niet tijdens de winter, maar het reguleren ervan kan erg moeilijk zijn, vooral in bepaalde omgevingen die "vatbaar" lijken. Wie bijvoorbeeld op zolder woont, krijgt vaker te maken met vocht en de daaruit voortvloeiende schimmelvorming, zeker als de muren van het gebouw en het dak niet goed geïsoleerd zijn. Idealiter zou de luchtvochtigheid in huis altijd tussen 40% en 65% moeten zijn, afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van elk individu, evenals de temperatuur. Een te hoge luchtvochtigheid zou min of meer ernstige risico's voor onze gezondheid met zich meebrengen, vooral als het blijvend is.

Naast het vertrouwen op technologische en zeker dure oplossingen, kunnen we enkele doe-het-zelf-trucs uitproberen en toch een gunstige verandering in ons huis ervaren. Laten we kijken wat we kunnen doen om de luchtvochtigheid in huis te verminderen.

Advertisement

De remedie van de fles met zout

De remedie van de fles met zout

Neem een lege plastic fles en wat grof zout, een ingrediënt waarvan we zeker weten dat je het in je keuken hebt. Hoe ga je te werk: snijd de fles doormidden en breng kleine gaatjes aan in het mondstuk; steek vervolgens het zojuist gesneden deel in de fles, waarbij je het mondstuk naar beneden richt. Giet vervolgens het grove zout in de fles (voorzichtig met de dop dichtgedraaid) en plaats het in de kamer waar het zal dienen als ontvochtiger. Bedenk dat je met 130 gr grof zout een ruimte van 5 meter bij 5 meter moet kunnen ontvochtigen.

In plaats van de fles kun je ook plastic bakjes en zakjes gaas of lichte katoenen zakken gebruiken. Doe een beetje zout in de zakjes gaas en plaats ze op de deksels van de plastic bakjes, die moeten worden doorboord om het water dat door het zout wordt aangetrokken direct in de bak te laten lopen.

Advertisement

De zoutlamp

De zoutlamp

Amazon

Een ander alternatief, dat ook een mooi accessoire is voor in huis, zijn zoutlampen. Deze apparaten hebben de dubbele functie van het opvangen van de vochtigheid die in de kamer aanwezig is wanneer ze worden aangezet (ze moeten lang aan blijven staan ​​om in de loop van de tijd een effectieve actie te kunnen bieden), dankzij de aanwezigheid van Himalayazout, en ze zijn esthetisch gezien erg mooi. Let wel op de aanwezigheid van dieren in huis: het is gebleken dat deze zoutlampen zeer schadelijk kunnen zijn voor katten die ze geïntrigeerd bekijken en in aanraking komen met het zout. Als je katten of andere huisdieren in huis hebt, kun je deze lampen beter vermijden of eerst een dierenarts raadplegen over de mogelijke risico's.

Youtube / Vino diVino

Youtube / Vino diVino

Tot slot, om de luchtvochtigheid in huis te verlagen, is het altijd raadzaam om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Als het kan, moet je de kamers altijd goed ventileren, bijvoorbeeld 's ochtends: het openen van de ramen is het eerste advies dat dagelijks moet worden opgevolgd. Zet tijdens het koken, vooral als je pannen op het vuur hebt staan waaruit veel stoom komt, altijd de afzuigkap aan en zet eventueel een raam op een kier om de circulatie van lucht te vergemakkelijken. Zorg ervoor dat je geen te natte kleding in een kamer hangt, zeker als je de gewoonte hebt om het droogrek altijd op dezelfde plek te plaatsen. Net als in de keuken is het ook in de badkamer aan te raden om het raam altijd een beetje open te zetten na bijvoorbeeld het douchen of om de speciale ventilator te laten werken die meestal in badkamers aanwezig zijn. Als het niet strikt noodzakelijk is, geef je kamerplanten dan niet te vaak water of probeer in ieder geval stagnatie in de potten te voorkomen.

Laat het ons weten in de comments of je de flesremedie hebt geprobeerd en of het heeft geholpen om de luchtvochtigheid in huis te verminderen.

Advertisement