De liefdesrelatie tussen de verpleegster en de dokter die aanleiding gaf tot chirurgische handschoenen en een revolutie in de geneeskunde - BekijkDezeVideo.nl
x
De liefdesrelatie tussen de verpleegster…
Het beeld van tederheid: 17 dieren zo lief en knuffelig dat we ze voor speelgoedbeesten zouden hebben aangezien

De liefdesrelatie tussen de verpleegster en de dokter die aanleiding gaf tot chirurgische handschoenen en een revolutie in de geneeskunde

24 April 2021 • Door Janine
1.292
Advertisement

Enkele van de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen van de mensheid kwamen door toeval of door andere doeleinden dan hun latere toepassingen. Het is merkwaardig om de oorsprong te herontdekken van bepaalde uitvindingen die we tegenwoordig als een integraal onderdeel van onze manier van leven beschouwen. Heb je er bijvoorbeeld ooit aan gedacht hoe de latexhandschoenen die artsen nog steeds in de operatiekamer gebruiken, zijn ontstaan? Het antwoord is waarschijnlijk bewaard gebleven in wat we als een geweldig liefdesverhaal zouden kunnen omschrijven, het verhaal dat ontstond in de operatiekamer van het prestigieuze "John Hopkins Hospital" in Baltimore, tussen verpleegster Caroline Hampton en Dr. William Halsted.

Wat Dr. Halsted deed uit liefde voor zijn beste verpleegster - met wie hij in 1890 trouwde - bracht een revolutie teweeg in de medische wereld.


foto: Pinterest

Vóór 1889 hadden ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten een sterftecijfer van 50% en de bevolking zorgde ervoor dat ze daar geen voet binnen zetten. De infecties die patiënten opliepen na een operatie waren ontelbaar en werden vaak ook veroorzaakt door het feit dat chirurgen en verpleegsters met blote handen opereerden! Om het lot van al die patiënten te veranderen, was er vanaf 1890 de introductie van de “rubberen handschoenen”, waar dr. Halsted als eerste sterk naar verlangde, die simpelweg probeerde de eczeem van zijn beste verpleegster te verlichten: Caroline Hampton.

William en Caroline waren twee excellente professionals in hun vak en voelden beiden een wederzijds respect dat zich dag in dag uit ontwikkelde tot een sterker gevoel.

Tegen het einde van 1889 werd de mooie en getalenteerde verpleegster, Caroline, echter getroffen door een ernstige en aanhoudende eczeem aan de handen, die haar bijna dwong haar baan op te geven. De oorzaak van de dermatitis was toe te schrijven aan de antiseptische oplossing waarin de verpleegster voor elke operatie haar handen doopte. Dr. Halsted kon niet toestaan ​​dat zijn zeer gewaardeerde collega haar baan opzegde en probeerde het probleem op te lossen. Hij ging rechtstreeks naar het bedrijf Goodyear in New York, waar hij een paar rubberen testhandschoenen liet maken. De proef was een succes en het ziekenhuis bestelde een grote hoeveelheid handschoenen bij het bedrijf. Aanvankelijk werden ze alleen gedragen door verpleegkundigen, maar later ook door chirurgen, die een duidelijke afname van het aantal postoperatieve infecties constateerden.

Advertisement

Dr. Halsted en Caroline trouwden in 1890, als bekroning van hun liefdesrelatie die ontstond op de afdelingen van een ziekenhuis. Ze kochten een prachtig huis, compleet met een stuk land, in North Carolina, en leefden gelukkig tot 1922, toen Halsted stierf. Slechts twee maanden later overleed ook zijn wederhelft, Caroline.

De medische wereld heeft nog steeds een mooie herinnering aan dit verhaal en we zijn erg dankbaar voor de ingenieuze ontdekking van latexhandschoenen die ook vandaag de dag nog van fundamenteel belang zijn voor artsen en verpleegsters.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt