Politieagente redt het leven van een man tijdens haar dienst en wordt ontslagen: 15 jaar later krijgt ze gerechtigheid

Janine image
door Janine

27 April 2021

Politieagente redt het leven van een man tijdens haar dienst en wordt ontslagen: 15 jaar later krijgt ze gerechtigheid
Advertisement

Hard vechten voor wat we juist achten, loont altijd, ook al kan het enige tijd duren voordat gerechtigheid zijn beloop heeft. Er zijn veel verhalen over doorzettingsvermogen die eindigen met een goed en onverwacht gelukkig einde, en degene die we je vandaag willen vertellen, maakt deel uit van deze ongelooflijke en ontroerende waargebeurde verhalen. Maak kennis met Cariol Horne, een gepensioneerde Amerikaanse politieagente die 15 jaar wachtte voordat ze eindelijk gereïntegreerd en vrijgesproken werd.

via CBS News

Advertisement
CBS News/YouTube

CBS News/YouTube

Cariol Horne had altijd als politieagente in Buffalo, in de Verenigde Staten gewerkt, maar 2006 was het jaar dat haar leven definitief veranderde en haar momenten van een ware hel deed beleven: in november van dat jaar presenteerde Cariol zich met andere collega-agenten op de plaats van een arrestatie, maar ze wist heel goed dat er iets mis was...

Haar collega Gregory Kwiatkowski had de verdachte geboeid, maar niet voordat hij hem herhaaldelijk een klap had gegeven en hem in een verstikkende greep had gezet om te voorkomen dat hij zou bewegen en wegrennen; Cariol wist dat het gedrag van haar collega volkomen onaanvaardbaar was, dus confronteerde ze Gregory ermee en pakte hem bij zijn nek, in een poging het leven te redden van Neal Mack, de verdachte die ondertussen dreigde te stikken...

Advertisement
CBS News/YouTube

CBS News/YouTube

Vanwege dit gebaar van eenvoudige menselijke en ethische waardigheid werd Cariol een jaar voor haar verwachte pensionering als politieagente van Buffalo geschorst; maar het ergste moest nog komen, want haar collega Gregory klaagde haar vervolgens aan wegens laster en won de zaak zelfs: $65.0000 aan smartengeld en morele compensatie.

Sinds die tijd is Cariol in een van de donkerste tijden van haar leven beland: "Mijn leven stond op zijn kop, ik had geen huis meer, ik had geen geld, ik was berooid, ik leed aan depressies en een posttraumatische stressstoornis als gevolg van het incident. Het was gewoon verschrikkelijk!"

CBS News/YouTube

CBS News/YouTube

Maar in 2018 begonnen de dingen te veranderen: Gregory Kwiatkowski werd aangeklaagd voor een misdaad van "onredelijk fysiek geweld" gepleegd tegen vier zwarte tieners in 2009, en voor deze actie werd hij veroordeeld tot vier maanden in de federale gevangenis, terwijl de rechter uiteindelijk het vonnis tegen Cariol Horne ongedaan maakte en vaststelde dat ze in 2006 op de juiste manier had gehandeld: ze kreeg eindelijk het salaris terug dat ze na haar ontslag en pensioen was kwijtgeraakt: "Geweldig dat ik na 15 jaar nu wat rustiger kan ademhalen!"

Nu dringt Cariol aan op een wetgeving genaamd Cariol's Law (de wet van Cariol), waardoor politieagenten kunnen ingrijpen als hun collega te gewelddadig wordt tegen een verdachte. Een kleine stap in de richting van het verhogen van legitieme universele waarden zoals arbeidsethos en menselijke waardigheid.

Geweldig, Cariol!

Advertisement